Abdul Sattar Edhi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Abdul Sattar Edhi
Abdul Sattar Edhi.jpg
Abdul Sattar Edhi
Født 1. januar 1928 (88 år)
Bantva, Britisk India
Ektefelle Bilquis Edhi
Yrke Humanitærleder
Nasjonalitet Pakistan Pakistansk
Religion islam
Utmerkelser UNESCO-Madanjeet Singh-prisen, Balzanprisen

Abdul Sattar Edhi (urdu: عبد الستار ایدھی), også kalt Edhi (født 1. januar 1928), er en pakistansk filantrop. Han er leder av Edhi Foundation, som blant annet driver verdens største frivillige ambulansetjeneste. Sammen med sin kone, Bilquis Edhi, mottok han 1986 Ramon Magsaysay-prisen for sammfunnstjeneste. Han er også mottaker av Lenins fredspris og Balzanprisen. 22. september ble 2010 Edhi tildelt æresdoktorgrad ved Universitetet i Bedfordshire.

Fødsel og oppvekst[rediger | rediger kilde]

Edhi ble født i 1928 i Bantva i Gujarat, Britisk India. Hans familie utvandret i 1947 til Karachi i Pakistan, og i 1951 kjøpte han en liten butikk der han åpnet et lite apotek ved hjelp av en lege som lærte ham grunnleggende medisinsk hjelp.

Edhi Foundation[rediger | rediger kilde]

I 1957, som svar på en influensaepidemi i Karachi, arrangerte Edhi oppføringen av telt i utkanten av byen for å distribuere gratis vaksinasjoner. Edhi etablerte Edhi Foundation med hjelp av offentlige donasjoner han fikk etter dette vaksineinitiativet. Stiftelsen har utviklet seg til en organisasjon med ambulanser, klinikker, psykiske institusjoner, boliger for fysisk handikappede, blodbanker, barnehjem, adopsjonssentre, likhus, krisesentre for barn og kvinner, skoler, sykepleierkurs, suppekjøkken og et 25-sengers sykehus for kreftpasienter. Det er nå det største sosiale velferdsnettverk i Pakistan, og har kontorer i flere land. Organisasjonen har foretatt hjelpearbeid i Afrika, Midtøsten, Kaukasus-regionen, Øst-Europa og USA, der de bidro til å gi hjelp etter New Orleans-orkanen i 2005.

Utmerkelser og priser[rediger | rediger kilde]

Internasjonale priser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]