Lenins fredspris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Medaljen for Lenins fredspris (advers). Denne medaljen ble gitt til Linus Pauling og har hans navn inngravert
Prismedaljen bar opprinnelig portrett av Stalin. Her fra et sovjetisk frimerke (1953)

Lenins fredspris, opprinnelig Stalins fredspris, kjent som Stalinprisen, var en pris som ble utdelt av Sovjetunionen fra 1949 til 1990.

Prisen ble innstiftet 21. desember 1949 av Josef Stalin (formelt gjennom et dekret fra presidiet i Det øverste sovjet) som Den internasjonale Stalinprisen «for å styrke freden mellom nasjonene». Prisen ble gjerne omtalt som Stalins fredspris eller Stalinprisen. Den ble opprettet til ære for Stalins 70-årsdag, og var ment som et slags stalinistisk alternativ til Nobels fredspris. Selv om prisen var til ære for Stalins 70-årsdag, ble den opprettet etter at Stalin hadde fylt 71 år (18. desember samme år). Prisen ble utdelt til flere mottagere hvert år og ble bare gitt til utlendinger. Prismedaljen hadde et portrett av Josef Stalin.

I forbindelse med avstaliniseringen fikk prisen fra og med 1957 det offisielle navnet Den internasjonale Leninprisen «for å styrke freden mellom nasjonene» (russisk Международная Ленинская премия «За укрепление мира между народами»). Tidligere prisvinnere ble oppfordret til å sende sine prismedaljer tilbake og få dem byttet i medaljer uten Stalins navn og portrett.

Den norske sosialistiske presten Ragnar Forbech mottok prisen mens den fremdeles het Stalinprisen, noe som ble møtt med kraftig fordømmelse i Norge.

Mottakere av Stalins fredspris/Lenins fredspris (ufullstendig)[rediger | rediger kilde]

Stalins fredspris[rediger | rediger kilde]

Lenins fredspris[rediger | rediger kilde]