Al-Jazeera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Al-Jazeera
Lansert1. november 1996
LandQatar
HovedkvarterDoha
Eid avAl Jazeera Media Network
Nettstedwww.aljazeera.com (en)
www.aljazeera.net (ar)
chinese.aljazeera.net (zh)
aljazeera.com.tr (tr)

Den amerikanske admiralen Mike Mullen blir intervjuet av Al-Jazeeras Abderrahim Foukara i studioet i Washington, D.C. i USA 3. desember 2009. Mullen forklarer hvorfor ytterligere 30 000 amerikanske soldater sendes til krigen i Afghanistan.
Nyhetsinnslag fra den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera 4. februar 2009 om lokale fiskere som rammes av den israelske blokaden av palestinerne på Gazastripen.

Al-Jazeera (arabisk: الجزيرة al-Ǧazīrä, norsk: øya) er en arabisk TV-kanal og et mediehus som eies av staten Qatar gjennom Qatar Media Corporation, og har hovedsete i hovedstaden Doha. Selskapet begynte i 1996 som en tv-stasjon med arabiske nyheter. Seinere kom internasjonale nyheter til. I tillegg til den nyhetsbaserte hovedkanalen har Al-Jazeera i dag spesialiserte kanaler for barn, sport m.m. Al Jazeera English har siden 2006 sendt blant annet arabiske nyheter på engelsk til hele verden via satellitt.

Al-Jazeera har nyhetsavdelinger i Doha, Kuala Lumpur, London og Washington D.C., og 42 lokalkontorer med korrespondenter og nyhetsbyråer over hele verden. På verdensbasis har stasjonen nå et seertall på rundt 50 millioner, som er på høyde med BBC. Selskapet har også en nettside med nyheter og analyser.

Al-Jazeera er den eneste politisk uavhengige TV-stasjonen i Midtøsten.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble startet i 1996 med en startkapital på 150 millioner dollar fra emiren i Qatar, en stat. Målet var at Al-Jazeera skulle få nok reklameinntekter til å gå i overskudd innen 2001; det skjedde ikke, og emiren har fortsatt å subsidiere selskapet (30 millioner dollar i 2004). I år 2000 utgjorde reklameinntekter 40 % av selskapets inntekter.

TV-kanalen ble kjent i store deler av verden etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001, da den kringkastet flere videoer med terroristen Osama bin Laden og andre al-Qaida-ledere.

Al Jazeera English[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Al Jazeera English

I 2006 startet Al Jazeera English sendingene, som en engelskspråklig søsterkanal til Al-Jazeera.

Al Jazeera English er en egen kanal med en profil som skiller seg fra den arabiskspråklige Al-Jazeera og hovedsakelig er bemannet med vestlige journalister. Kanalene samarbeider likevel i en viss grad.

Systematisk vridd dekning av Sverigedekning[rediger | rediger kilde]

Den svenske journalisten Inas Hamdan (da 24 år gammel) avslørte i 2023 og fikk Stora Journalistpriset for dokumentasjon av hvordan bildet av Sverige systematisk vris av Al-Jazeera. I artikkelserien «Världens nye bild av Sverige» avsløres feil om landets søknad om medlemskap i NATO, koranbrenning og at muslimske barn tas fra foreldrene av barnevernet.[2] Hamdan viste blant annet hvordan Al-Jazeera oversatte ulikt til arabisk og engelsk når statsminister Ulf Kristersson kommenterte koranbrenning. Hamdan brukte blant annet sine kunnskaper i arabisk og kunstig intelligens i arbeidet.[3] Hamdan sier at Al-Jazeera har skapt et inntrykk av at i Sverige er koranbrenning, islamofobi og kidnapping av barn til fordel for homofile vanlig. Slik vridd informasjon brukes av ekstreme grupper ifølge Hamdan.[4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Deborah Campbell (oktober 2009): The Most Hated Name in News. The Walrus.
  2. ^ Kjersti Løken Stavrum (16. februar 2024). «Den nye gravejournalisten». Dagens Næringsliv. Besøkt 18. februar 2024. «I fjor fikk Inas Hamdan Den store journalistprisen i Sverige som den yngste noen gang. Ved hjelp av AI og sine arabiskkunnskaper avslørte hun hvordan Al Jazeera systematisk har feilinformert seerne om Sverige, og da særlig om koranbrenning, Natokrisen og påstanden om at den svenske sosialtjenesten systematisk tar muslimske barn fra foreldrene. Artikkelserien hennes «Världens nye bild av Sverige» dokumenterer hvordan misvisende og feilaktige påstander blir gjentatt og gjentatt.» 
  3. ^ Stavrum, Kjersti Løken (16. februar 2024). «Debatt: Den nye gravejournalisten (+)». DN.no. Besøkt 10. mars 2024. 
  4. ^ «Sydsvenskans reporter kan få pris för granskningen av Al Jazeera». Sydsvenskan (svensk). 2. november 2023. Besøkt 10. mars 2024. 
  5. ^ «Vrengebildet av Sverige: Slik ble det landet som «gjerne brenner Koranen».». www.aftenposten.no. 17. oktober 2023. Besøkt 10. mars 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]