A Day at the Races (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Queens plate oppkalt etter filmen.
Sensasjon på veddeløpsbanen
orig. A Day at the Races
Generell informasjon
SjangerMusikk-komedie
Utgivelsesår1937
Prod.landUSA
Lengde111 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSam Wood
Produsent?
ManusforfatterRobert Pirosh og George Seaton
MusikkBronislaw Kaper m.f.
Foran kamera
MedvirkendeBrødrene Marx m.f.
Prod.selskapMGM
Eksterne lenker

Sensasjon på veddeløpsbanen[1] (orig.: A Day at the Races) er en amerikansk filmkomedie fra 1937. Det er den syvende filmen med de tre brødrene Marx i hovedrollen. Ellers spiller blant andre Margaret Dumont, Allan Jones og Maureen O'Sullivan.

Filmens utendørsscener ble filmet i Santa Anita Park.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlinga utvikler seg rundt Hugo Z. Hackenbush (Groucho), som er en veterinær ulovlig ansatt som overlege ved Standish Sanitarium, et sykehus eid av Judy Standish (Maureen O'Sullivan). Blant det som de må gjøre for å redde sanatoriet fra utviklerne er å beholde Mrs. Upjohn (Margaret Dumont) som pasient. Hun, selvfølgelig, insisterer på å bli behandlet av kun Dr. Hackenbush og ham alene. For å avsløre Groucho som en svindler tilkaller skurkene Dr. Steinberg, spilt av Siegfried Rumann (også kjent som Sig Rumann), som også var Grouchos erkefiende i forrige film, «A Night at the Opera (film)» og i «A Night in Casablanca».

Den scenen som oftest blir sett på som den morsomste i filmen er hvor Chico gir Groucho et tips på en veddeløpshest, men i kode, slik at Groucho må kjøpe bok etter bok fra Chico for å fortolke koden.

En annen scene forsøker Chico og Harpo å holde Groucho unna filmens femme fatale ved å dekke alt med tapet. Bøtta med tapetlim plasserer Harpo på hodet.

Filmmusikken[rediger | rediger kilde]

Noen av sangene i filmen er skrevet av Bronislaw Kaper, Walter Jurmann, og Gus Kahn. Filmmusikken omfatter sangene Tomorrow Is Another Day, All God's Chillun Got Rhythm, Cosi-Cosa og On the Beach at Bali-Bali.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Filmen ble generelt godt mottatt i sin samtid.[2][3] Anmelderen John T. McManus i The New York Times var mellomfornøyd, men mente at i sum fikk filmen karakteren "Bestått og vel så det", fordi «enhver film med brødrene Marx er bedre enn så å si enhver annen slapstick-filmkomedie» («because "any Marx brothers motion picture is an improvement upon almost any other sustained screen slapstick.»)[4] Anmelderen i Variety mente at filmen var morsom og holdt den samme elleville standarden som man var vant til fra brødrene Marx' hold («Surefire film fun and up to the usual parity of the madcap Marxes»), og anmelderen i Harrison's Reports skrev: «Veldig bra! Brødrene Marx er på sitt beste og morsomste her.» («Very good! The Marx Brothers are at their best and funniest here.») The Chicago Tribune skrev at filmen var «en ellevill farse, spekket med unike påfunn, latterfremkallende situasjoner, høyt tempo ... Etter finalen forlater publikum kinosalen glade og smilende» («ridiculous farce, plummed with unique gags, laugh provoking situations, fast action ... The finale sends audiences away grinning and happy.»)[5]

I dag er det mange tilhengere som mener at brødrene Marx hadde et kunstnerisk tilbakeslag med denne produksjonen[trenger referanse], og at årsaken var at filmens produsent, Irving Thalberg, døde midtveis inn i produksjonen. Thalberg sies å ha vært den personen i filmselskapet som best forsto brødrenes anarkistiske humor.[trenger referanse]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Medietilsynet» (norsk). Besøkt 7. november 2018. 
  2. ^ Schallert, Edwin (17. juni 1937). «Marx Brothers Run Riot In "A Day At The Races"». Los Angeles Times. s. A15. 
  3. ^ Marx, Arthur (1991). My Life with Groucho: A Son's Eye View. Robson Book Ltd. ISBN 978-0-86051-494-7. 
  4. ^ Giddins, Gary (18. juni 2000). «There Ain't No Sanity Claus». The New York Times. 
  5. ^ Tinee, Mae (3. juli 1937). «Marx Brothers Go Fast Pace in 'Day at Races'». Chicago Daily Tribune. s. 9. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]