A Night at the Opera (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Queens plate oppkalt etter filmen.
Galla i operaen
orig. A Night at the Opera
Generell informasjon
SjangerMusikk-komedie
Utgivelsesår1935
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde96 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSam Wood og Edmund Goulding (ikke kreditert)
ProdusentIrving Thalberg (ikke kreditert)
ManusforfatterJames Kevin McGuinness
MusikkHerbert Stothart
SjeffotografMerritt B. Gerstad
Foran kamera
MedvirkendeBrødrene Marx med flere
Prod.selskapMGM
Eksterne lenker

A Night at the Opera er en amerikansk filmkomedie fra 1935 med Brødrene Marx i hovedrollene. Den norske tittelen er Galla i operaen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Chico Marx
Groucho Marx
Harpo Marx

Denne filmen var den første filmen som Brødrene Marx utga hos filmselskapet MGM etter at de fikk sparken fra Paramount. Det er blitt hentydet at det var på forslag fra filmprodusent Irving Thalberg at filmen markerte en retningsforandring i brødrenes karriere. I deres filmer utgitt av Paramount var brødrene mer anarkistiske, og angrep alle (med komisk midler) som var så uheldige at de kom i deres veg, enten de fortjente det eller ikke (vanligvis hadde de fortjent det). Thalberg mente derimot at dette gjorde at brødrene ikke alltid virket like sympatisk, spesielt hos den kvinnelige delen av publikumet. Hos MGM ble brødrene omdannet til mer hjelpsomme karakterer. Fra nå av rettet de sine (komiske) angrep mot de opplagte skurkene i filmen.

Handling[rediger | rediger kilde]

I «A Night at the Opera» hjelper brødrene Marx et ungt kjærlighetspar til å lykkes i sin kjærlighet og dessuten i operaverden. Filmen har Groucho Marx, Chico Marx, Harpo Marx, Kitty Carlisle, Allan Jones, Walter Woolf King, Siegfried Rumann og Margaret Dumont på rollelisten.

Med å ha opera som miljø kunne MGM ha stort anlagte opptredener med sanger, noe som var filmselskapets spesialitet, slik som:

  1. Sangen «Alone» ved avgangen til dampskipet, og
  2. Sangen «Cosi Cosa» ved den italienske buffeen og dansing.

Klassisk komikk[rediger | rediger kilde]

Noen tilhengere av Brødrene Marx var sjokkert over brødrenes forandring, men filmen har uten tvil noen av brødrenes morsomt vitser over hode. Disse ble gjenskapt for scenen da brødrene turnerte med sitt nye materiell før filmens premiere (et annet forslag fra Thalberg). De klassiske scene inkluderte:

1: Scene i liten lugar, Groucho: «Er det min innbilning, eller er det fullt her?»

I scenen som består av at flere og flere mennesker blir stablet oppå hverandre i Grouchos lille lugar som allerede har en seng og en stor koffert, inntil de bokstavelig flyter over når Margaret Dumont åpner døra. Det er en av de mest berømte komediescener i filmverden, delvis formgitt av Buster Keaton. I det overfylte rommet er de tre brødrene Marx, Harpo allerede i søvn, Allen Jones, to rengjøringsdamer, en manikyrist, skipets maskinist, ei jente som roper på sin tante, og tre servitører med brett med mat og kanskje mer.

2: Kontraktscenen med Groucho og Chico, som er mesterstykke i mangel av kommunikasjon:

Chico: Hei, vent, vent. Hva er det dette sier, denne tingen her?
Groucho: Å det? Å, det er den vanlige klausul, den er i alle kontrakter. Det bare sier, eh, den sier, eh, om noen av partene som deltar i denne kontrakten viser seg å ikke være helt bra i hodet, skal hele avtalen automatisk bli gjort ugyldig.
Chico: Vel, jeg vet ikke...
Groucho: Det er helt i orden. Det er i alle kontrakter. Det er hva de kaller en tilregnelighetsklausul (=sanity clause).
Chico: Ha-ha-ha-ha-ha! Du kan ikke lure meg. Det finnes ikke slikt som en Santa Claus.

Betydningsfull[rediger | rediger kilde]

Som tittelen antyder, inneholder faktisk filmen virkelige operascener, spesielt fra «Il trovatore», og med spektakulær duett sunget av Kitty Carlisle og Allan Jones.

Filmen ble tilpasset for film ved George S. Kaufman, Morrie Ryskind, Al Boasberg (ikke kreditert) og Buster Keaton (ikke kreditert) etter en fortelling av James Kevin McGuinness. Sam Wood var regissør.

Filmen har blitt anerkjent som «kulturell betydningsfull» av Den amerikanske kongressens bibliotek, og utvalgt for bevarelse i De forente staters nasjonale filmarkiv.

Det britiske rockebandet Queen har senere gitt sin hyllest til denne filmen ved navngi ett av sine album etter den, se A Night at the Opera.

Sitater[rediger | rediger kilde]

Dumont: Jeg har sittet her siden klokken 7.00!
Groucho: Ja, med din rygg mot min! Når jeg inviterer en kvinne på middag, forventer jeg i det minste at hun ser meg i ansiktet. Det er prisen hun må betale.
Driftwood: Mine damer og mine herrer ... Jeg tror det definerer flesteparten av dere.
Fiorello: Hva skal jeg si?!
Driftwood: Si til dem at du ikke er her.
Fiorello: Men hva om de ikke tror på meg?!
Driftwood: De kommer til å tro deg når du begynner å snakke.
Lassparri: Jeg har aldri blitt behandlet så uhøffelig! De kastet epler på meg!!
Driftwood: Vel, du skjønner: Vannmeloner er ikke modne ennå.
Henderson: Hva gjør den senga her?!
Driftwood: Jeg ser ikke at den gjør noe som helst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]