Puma (PPK)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Puma 6×6
Puma 6x6.jpg
Mannskap1+8
Tekniske data
Lengde5 526 mm
Bredde2 284 mm
Høyde1 678 mm
Toppfart110 km/t
MotorFiresylindret turbodiesel
Motoreffekt132 kW 177 hk
Drivverk6×6
HjulopphengHydropneumatisk
Bakkeklaring385 mm
Vekt7 500 kg
Maks vadedybde1000
Klatrehelling60 %
Sidehelling30 %
Rekkevidde700 km
Annet
HovedbestykningForskjellige mitr.
PansringGradert

Puma er et pansret personellkjøretøy med fire eller seks hjul fra italienske Iveco FiatOto Melara. De første prototypene sto klare i 1988, og kjøretøyet var i tjeneste med den italienske hæren fra 2003.

Varianten med firehjulstrekk brukes primært til oppklaring, og varianten med sekshjulstrekk brukes primært som pansret personellkjøretøy. De to kjøretøysvariantene bruker mye av de samme delene.

Historie og utvikling[rediger | rediger kilde]

Puma ble tatt fram som et komplement til Centauro hjulgående panserjagere i tjeneste med den italienske hærens kavaleriregimenter, men i dag er de fleste infanteriregimenter i den italienske hæren også satt opp med Puma. Åtte kavaleriregimenter og to regimenter med spesialstyrker er utrustet med til sammen 330 Puma 4×4. 250 Puma 6×6 er i tjeneste med italiensk marineinfanteri (Serenissima), fallskjermstyrker (Folgore) og berginfanteri (Alpini).

Kjøretøyet ble først brukt operativt i Sør-Irak tidlig i 2005.

I 2007 bestilte den italienske hæren 19 Hitrole fjernstyrte våpenstasjoner fra Oto Melara med 12,7 mm mitraljøse. Det er også planer om å øke pansringen.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Vognføreren sitter framme til venstre i skroget og har utsikt gjennom tre periskoper, hvorav ett er utrustet med lysforsterker. Varianten med firehjulstrekk har plass til seks soldater i tillegg til vognfører og varianten med sekshjulstrekk har plass til åtte..[1]

Skroget er laget av sveiset stål, og sidene er hele stålplater for å bedre motstå veibomber.[1]

Vognen kan fra produsentens side bestykkes med TOW eller MBDA Milan panservernmissiler eller Mistral luftvernmissiler. Den kan også bære en 12,7 eller 7,62 mm mitraljøse.

Motoren er en firesylindret turbodiesel fra Iveco som utvikler 132 kW og 500 Nm.[1] Girkassen er en femtrinns automatkasse fra tyske Renk. Motoren og girkassen er montert framme i skroget. Fordelingsgirkassen er noe annerledes mellom utgavene med fire- eller sekshjulstrekk, men ellers er drivverket felles for variantene. Hjulopphenget er hydropneumatisk, med styring på en aksel på utgaven med firehjulstrekk og på to aksler på utgaven med sekshjulstrekk. Alle hjulene har skivebremser.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Puma 4×4 på øvelse med Lancieri d'Aosta
Puma 4×4
Kampvekt på 5,7 tonn.
Puma 6×6
Kampvekt på 7,5 tonn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Puma hos army-technology.com (engelsk)