MG-3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maschinengewehr 3
Maschinengewehr 3
Basisdata
Opphavsland:Tyskland Tyskland
Type:Maskingevær
Produsent(er):Rheinmetall
Innført:1969
Tekniske data
Kaliber: 7,62 x 51 mm NATO
Skuddtakt:1150 skudd/min
Vekt, uladet:11.6 kg
Lengde:1225 mm
Løpslengde:565 mm

MG-3 eller MG3, på tysk Maschinengewehr 3, er et tysk, luftkjølt maskingevær med kort piperekyl. Våpenet er beltematet og benytter ammunisjon i kaliber 7,62 x 51 mm NATO.

MG-3 bygger på MG42, som tyskerne innførte under andre verdenskrig, og er med små modifikasjoner identisk med dette geværet. Med unntak av pipen og tilpasning til annet kaliber er delene i de to våpnene de samme. MG-3 ble tatt i bruk av den tyske hæren i 1969 og den norske hær fra 1970. På mange norske MG-3 kan man finne det tredje rikes riksvåpen stemplet på sluttstykket. Maskingeværet benyttes på tofot, trefot og luftmålsstativ og både i stridsvogner og som lagsvåpen i infanterilag. MG-3 er solgt til veldig mange land, men er i ferd med å fases ut til fordel for lettere maskingevær av kaliber 5.56. Også i Norge vurderes dette. MITR-3 er basert på MG-3.

MG-3 benyttes som General Purpose Machinegun i Forsvaret. Selv om våpenet betjenes av to soldater (én skytter og én observatør/ammunisjonsbærer) er egenvekten på 11.7 kg (med to-fot) noe tungt sammenliknet med nyere maskingevær. Videre har MG-3 en meget høy skuddtakt, med et ammunisjonsforbruk på opptil 22 skudd i sekundet. Kombinasjonen av høyt ammunisjonsforbruk og høy vekt gjør våpenet best egnet som kjøretøymontert støttevåpen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]