Endorfin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Endorfiner er opioide peptider som blir produsert i hypofysen og hypothalamus hos virveldyr. De er biokjemiske signalstoffer (nevrotransmittere) og ligner opiatene i det at de kan gi analgesi (smertedemping) og en følelse av velvære. Stoffene er derfor blitt kalt «kroppens eget morfin», betegnelsen er sammensatt av endogen og morfin.

Endorfin er ett hormon. Hormoner er stoffer som lages i hormonkjertler. En kjertel er en samling av celler som kan lage og skille ut ett eller flere stoffer. Hormonene viderebringer beskjeder som gjør at kroppens forskjellige organer kan kommunisere med hverandre. Samarbeidet mellom ulike deler av kroppen styres av nervesystemet og hormonene. Når kjertlene får en beskjed, sendes det hormoner ut i blodet. Insulin, adrenalin, testosteron, østrogen og serotonin er eksempler på andre kjente hormoner som kroppen vår produserer og bruker.

Endorfiner er hormoner som blir skilt ut i kroppen når man skader seg, trener eller blir forelsket, og gjennom akupunktur. De har også betydning for opplevelse av eufori.

Til forskjell fra mange andre signalstoffer blir endorfin værende i blodet i mange timer etter at de er laget.