Ørnulf Hodne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ørnulf Hodne
Ørnulf Hodne
Foto: Universitetet i Oslo
Født28. sep. 1935Rediger på Wikidata (88 år)
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje
Cappelenprisen (2004)

Ørnulf Andreas Hodne (født 28. september 1935) er en norsk folkeminneforsker, sakprosaforfatter og statsstipendiat.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Ørnulf Hodne er utdannet lektor med fagkretsen nordisk språk og litteratur (hovedfag), historie, geografi med etnografi og folkeminnevitenskap. Mens han fremdeles arbeidet som lektor ved Kristelig Gymnasium i Oslo, ble han i 1978 dr.philos. på en avhandling om Jørgen Moe og folkeeventyrene: informanter og utgivelsesprinsipper. Siden 1986 har han vært statsstipendiat. I 1988 sluttet han som lærer i den videregående skolen og ble på fulltid knyttet til det kulturhistoriske forskningsmiljøet ved Universitetet i Oslo.

Hodnes forskning har foregått innenfor et bredt felt, og av særlig betydning er hans analytiske typologi i The types of the Norwegian folktale (1984). For det allmenne leserpublikumet er han nok likevel mest kjent for sine bøker om års- og livshøytider (blant annet Jul i Norge, Påske, tradisjoner omkring en høytid og «Der stod seg et bryllup», ekteskapet i Norge gjennom tidene), om naturen i norsk folketro (Jutulhogg og riddersprang: sagn fra norsk natur og Mystiske steder i Norge) og om folkeventyrene (Det norske folkeeventyret : fra folkediktning til nasjonalkultur).

Ørnulf Hodne gjorde et omfattende arbeid med å utarbeide et finmasket emneregister over Nasjonalforeningen for Folkehelsens minneoppgaver for eldre fra 1964 og 1981. Katalogiseringsarbeidet foregikk ved Institutt for folkeminnevitskap etter at originalmaterialet fra 1981 ble overført til Norsk Folkeminnesamling og 1964-oppgavene ble kopiert ved samme institusjon. Det nye kildetilfanget førte til en nyorientering innenfor faget med livsløpsstudier, muntlige kilder («historie innenfra») og vanlige folks erindringer.

Gjennom prosjektet "Fritid og ideologi" fra 1988-1995 deltok Hodne i et arbeid med å studere kulturelle uttrykk i mellomkrigstiden i idretten, arbeiderbevegelsen, kristenliv og Noregs Ungdomslag. Prosjektet var en del av det større prosjektet Endringer og stabilitet i dagliglivets kultur i Norge etter 1900.

Ved forlagets 175-årsjubileum i 2004 mottok Hodne Cappelens jubileumspris, med følgende begrunnelse:

Prisvinneren for faktalitteratur for 2004 står for et bredt og verdifullt forfatterskap om norsk folketro og tradisjoner. Han har gått til kildene og funnet fram nytt og ukjent materiale om tro og overtro, om norske skikker i hverdag og høytid. Han har skrevet like innsiktsfullt og engasjerende om barndom i gamle tider som om eventyr og sagn eller jakt og fiske. Gjennom sin utforsking av det folkelige tradisjonsstoffet har han trukket linjene langt bakover i tid og skapt ny forståelse for det som er våre røtter. Og kanskje har han truffet noe essensielt i den norske folkesjelen med boka om gamle folkelige værvarsler [...] Vår prisvinner forener forskerens begeistrede nysgjerrighet med fortellerens evne til å skape levende bilder og sammenheng.

Hodne ble i 1973 tildelt World Wildlife Funds naturvernpris for sin innsats for å bevare Aurlandsdalen[1]. Han ble i 2011 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.[2] Hodne ble utnevnt som første æresmedlem i Norsk Folkeminnelag i 2019.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ørnulf Hodne - Institutt for kulturstudier og orientalske språk». www.hf.uio.no. Besøkt 22. januar 2016. 
  2. ^ Kongens gull til Ørnulf Andreas Hodne Arkivert 7. februar 2011 hos Wayback Machine., Fylkesmannen i Oslo og Akershus, 14. mars 2011.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sambok 34 bøker av Hodne
  • Norart 42 artikler av/om Hodne
  • Sæt ikke vantro i min overtroes stæd : studier i folketro og folkelig religiøsitet : festskrift til Ørnulf Hodne på 60-årsdagen. Novus forlag, 1995. ISBN 82-7099-241-0
Forrige mottaker:
Karin Fossum
Vinner av Cappelenprisen
delt med Pedro Carmona-Alvarez, Ingeborg Arvola og Anne-Lise Gjerdrum

Neste mottaker:
Erik Fosnes Hansen
og Torbjørn Færøvik