Øra naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øra naturreservat
Ora nature reserve Fredrikstad.jpg
Verneformramsarområde, naturreservat
Vernetematrekkfugler, våtmark
Areal15,6
KommuneFredrikstad
Opprettet1979

Øra naturreservat
59°09′41″N 10°59′40″Ø

Øra naturreservat er et naturreservat i Fredrikstad kommune, Østfold. Naturreservatet ligger øst for Glommas elvemunning, og har siden 1985 status som ramsarområde, på grunn av sin betydning for trekkfugler.

Reservatet ble opprettet i 1979 for å verne store grunne områder som blir ved lavvann får preg av mudderormråder, og som i fugletrekkperiodene vår og høst brukes som rasteplass. Området brukes også til hekking, myting og overvintring. Vegetasjonen består blant annet av takrør, pollsivaks, havsivaks og hjertetjønnaks, som er viktig føde for de vanligste artene, som blant annet omfatter sangsvane, knoppsvane, stokkand, krikkand, kvinand og myrsnipe.

Øra er den eneste faste hekkeplassen for skjeggmeis i Norge. Det er en koloni med over 700 par storskarv. Skarvene tilhører underarten mellomskarv, og skiller seg fra de mer vanlige storskarvene i Norge på at det er mer hvitt i fjærdrakten og på at de hekker i trær.

Reservatet er det eneste større bløtbunnsestuar i Norge med et såpass interessant brakkvannsmiljø. Området består av strand, øyer og sjø, og har en særegen fiskefauna med forekomster av både saltvanns- og ferskvannsarter samtidig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]