Ølglass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ølglass for hveteøl

Et ølglass er et drikkeglass for øl. Vanlige størrelser i Norge er 330, 400, 500 og 600 milliliter. Noen typer har tykt gods og hank, og rommer gjerne 1 liter. Disse typene kalles gjerne for ølkrus. I Storbritannia brukes det ikke-metriske målet pint (ca. 570 ml) fortsatt for salg av øl og melk, og pint-store ølglass er vanlige. Den amerikanske pinten er vanligvis ca. 473 ml.

Som med så mange andre ting så finnes det selvfølgelig forskjellige typer ølglass. Noen typer glass er særlig egnet til spesifikke typer øl, mens andre glass kan brukes til alle slags øl. Typisk deler man opp ølglass i tre forskjellige typer, pilsnerglass, snifterglass og tulipanglass.[1]

Pilsnerglasset er det mest universale glasset, som man som regel får servert fatøl av på pub, bar eller restaurant. Glasset kan brukes til litt av vært men er best til klassisk pilsner men er også velegnet til mørkt tsjekkisk lagerøl, bayer, dortmunder og doppelbock. Et glass for hveteøl er et glass av pilsnerglass typen som er litt høyer og slankere i bunnen og utvidet oppover, for å fremhever det alle smakene i øllet. Det einer seg til kristallweissen, Belgisk wit, dunkelweizen, gose eller weizenbock.[1][2]

Så er det snifterglass som er et bredere og lavere glass, ligner litt på Konjakk og brandy glass, det er laget for å påvirkes frigjøringen av flyktige stoffer gjennom sirkulære bevegelser slik at man kan "sniffe" inn hele aromaen fra øllet. Det passer til stout og porter, porterglasset er litt bred i bunnen og smalere oppover enn stoutglasset.[1][2]

Tulipanglasset, som har sitt navn fra formen, er et elegant glass hvor formen frigir masse aroma samtidig som det er god plass til skummet.[1] Glasset passer fint til belgisk Pale Ale, mørk Ale, Irsk Red Ale, Skotsk Export Ale eller Engelsk mild.[1][2]

I tillegg har vi selvfølgelig også ølkruset som flere sverger til for pilsner.

En innsnevret topp fremhever ølets aroma og holder bedre på skummet. Smale glass gir mer skum, og fremhever bittersmaken bakerst på tungen.

Et tykt ølglass overfører temperaturen sin til ølet, mens et tynt glass tillater brukeren å temperere ølet i hånden. Flere typer ølglass har stett som hindrer varmen fra hånden i å nå ølet.

Det viktigste i vedlikeholdet av ølglass, er å holde dem rene og unngå fett. Fett (særlig melkeprodukter) etterlater en hinne i glasset. Denne hinnen hindrer ølet i å skumme, og gjør at det fortere blir flatt.

Beerglasses collection.jpg


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e «Ølglas - Shop flotte ølglas til alle slags øl - Prisgaranti». Moodings (dansk). Besøkt 19. november 2021. 
  2. ^ a b c «Ulike typer ølglass – Fra øldrikker til ølbrygger.». Serviser24.no. 25. januar 2019. Besøkt 19. november 2021. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]