Årøysund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Årøysund
Flyfoto av Årøysund på 70-tallet.
LandNorges flagg Norge
FylkeVestfold og Telemark
KommuneFærder
Postnummer3135 Torød
Areal1,28 km²
Befolkning1 558[a] (2022)
Bef.tetthet1 217,2 innb./km²
Kart
Årøysund
59°11′00″N 10°27′00″Ø

Årøysund og Rønningen til høyre i forgrunnen, Nordre Årøy til venstre

Årøysund er et tettsted og en grunnkretsNøtterøy i Færder kommune i Vestfold. Tettstedet har 1 558 innbyggere per 1. januar 2022[1]. Årøysund ligger på den sørøstre delen av Nøtterøy, og grenser til grunnkretsene Oterbekk i nord og vest, samt Torød i sør.

Årøysund tilhører det administrative delområdet Torød. Årøysund er et sommersted og bærer følgelig preg av at deler av bebyggelsen kun benyttes til fritidsbruk og er lite i bruk i vinterhalvåret.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer fra det trange sundet som går mellom Nøtterøy og Nordre Årøy. Hjertet av Årøysund kan fra gammelt av sies å være området rundt ærverdige Sand Gård og i nyere tid Kommunebrygga. Disse stedene ligger tett opp mot Nordre Årøy og stedet der sundet er på sitt smaleste.

En anelse lenger sør i grunnkretsen Årøysund finner vi Middelborg, dette navnet karakteriserer den delen av Nøtterøy som ligger mellom Nordre- og Søndre Årøy.[2] I den nordre delen av Årøysund ligger Rønningen. På grunn av Geiteskjærs nære tilknytning til stedet vil mange også regne dette for å være en del av Årøysund.

Kommunebrygga er selve midtpunktet i tettstedet og grunnkretsen Årøysund, og har vært en sentral nerve i transport langs sjøveien til og fra Årøysund gjennom flere årtier. Stedet ligger like overfor Nordre Årøy. Fylkesvei 309 ender ved Kommunebrygga.

Kjente årøysundere[rediger | rediger kilde]

Andre[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  2. ^ Kart over Årøysund Arkivert 27. september 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]