Hopp til innhold

Europajolle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Europa
Klassemerke
Klassemerke
Europajolle
Europajolle
Mål
Lengde over alt3,35 m
Bredde1,38 m
Dypgående1,0 m
Vekt (skrog)45 kg
Mastehøyde4,895 m
Seilareal 7 m2
Storseilm2
Annet
Besetning1
KonstruktørAlois Roland
Konstruksjonsår1960
Produsert i perioden1960-d.d

Tidligere olympisk klasse

Europajolle er en liten enmanns seiljolle med lange norske tradisjoner. Den ble designet i 1960 av Alois Roland i Belgia. Den ble senere omgjort til en entypebåt. Europajollen fikk status som OL-klasse i seiling for damer i 1992, men mistet den igjen etter OL i Athen 2004. Det finnes mange europajoller i Europa, men som regattaklasse er den synkende etter at Laser overtok som OL-klasse. I Norge er båten blant de mest populære for ungdom i 15-18-årsalderen, sammen med båttypene laser og 29er.

Europajollen er ideell for seilere mellom 50 og 85 kilo.[trenger referanse] Skroget er laget av glassfiber, og veier 45 kg. En fullrigget europajolle veier omtrent 60 kg. Skroget blir smalere mot baugen, men er rundere bak. Masten er laget i aluminium eller karbonfiber, og er tilpasset seileren. En myk mast er best for lette seilere, siden den vil bøye seg om det blåser en del; mens en stivere mast er bedre for en tyngre seiler, som klarer å ri båten flat selv i mye vind, noe som gir høyere fart. Seilet er også tilpasset seileren. Hvor dypt seilet er bestemmer hvor mye kraft det er i det. Et dypere seil vil gi mer kraft, og båten blir dermed tyngre å holde flat. Europajollen er en båt det er mulig å endre en del på, og den tillater mye forskjellig utstyr og mange typer av for eksempel seil, ror og kjøl, i motsetning til laseren, der båtene er helt like, og du kun kan seile med en spesiell type seil, rigg, ror og kjøl.

Linda Andersen tok OL-gull i europajolle i OL i Barcelona i 1992. Hun ble den første kvinnen som tok gullmedalje i de olympiske sommerlekene for Norge. I 2004 tok Siren Sundby nok et OL-gull for Norge i europajolle.

Norske OL-vinnere

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
  • Norsk Europajolleklubb
  • International Europe Class Union