Åndenes hus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen, se Åndenes hus (film)

Åndenes hus (originaltittel La casa de los espiritus) fra 1982 er den chilenske forfatteren Isabel Allendes gjennombruddsroman.

Boken startet som et brev Isabel Allende skrev til sin dødssyke bestefar, men som videre utviklet seg, og som til slutt endte opp som bok. Bestefaren døde før boken ble gitt ut.

Romanens handling veksler mellom herregårdsroman, spøkelsesroman, kjærlighetsroman og politisk dokumentar. Den skildrer – gjennom en familie – chilensk historie fra 1900 frem til kuppet i 1973 og drapet på president Salvador Allende.

Boken ble oversatt til norsk i 1984.[1]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Historien starter med familien del Valle, men fokuserer hovedsakelig på de yngste og de eldste døtrene i familien: Clara og Rosa. Den yngste datteren, Clara del Valle, påstår at hun har paranormale krefter og fører en detaljert dagbok over livet hennes. Ved å bruke kreftene sine kommer Clara med en spådom at et utilsiktet dødsfall kommer til å skje i familien deres. Kort tid etter dette blir Claras søster, Rosa den vakre, drept av gift beregnet på faren hennes - som forsøker å stille til valg for senatet. Clara blir sjokkert til stumhet etter å ha sett en obduksjon utført på søsterens kropp. Rosas forlovede, en lutfattig gruvearbeider ved navn Esteban Trueba, blir knust etter dødsfallet og forsøker å reparere sitt knuste hjerte ved å vie livet sitt til å gjenopprette familiens hacienda: Las Tres Marías, som sliter på grunn av fattigdom og forfall. Esteban sender penger til sin søster, som tar seg av deres mor som sliter med leddgikt. Gjennom en kombinasjon av trusler og belønning fremtvinger han respekt og arbeid fra de redde bøndene, og gjør etter hvert livet ved Tres Marías mye bedre.

Esteban gjør den første bonden som snakket med ham ved ankomst, Pedro Segundo, til sin formann. Pedro blir raskt det nærmeste Trueba noen gang har en ekte venn i løpet av livet. Han voldtar flere av bondekvinnene, og hans første offer, Pancha García, blir mor til hans uekte sønn: Esteban García. Esteban vender snart tilbake til byen for å se sin døende mor. Etter hennes død bestemmer Esteban seg for å oppfylle hennes døende ønsker om at han skal gifte seg og få barn. Han reiser til Del Valle-familien for å be om Claras hånd i ekteskapet. Clara godtar Estebans forslag, og hun snakker for første gang på ni år. Esteban bygger et nytt stort herskapshus i byen hvor Trueba-familien skal bo i flere generasjoner. Etter bryllupet deres kommer Estebans søster Férula, for å bo hos det nygifte paret i det nye hjemmet deres. Men Estebans kaster Férula ut av hjemmet deres. Hun forbanner ham, og forteller Esteban at han vil krympe i kropp og sjel, og til slutt dø som en hund. Clara føder en datter som heter Blanca, og senere får de tvilling-guttene Jaime og Nicolás.

Familien, som er bosatt i hovedstaden, bor ved en hacienda om sommeren. Når hun ankom Tres Marías for første gang, blir Blanca umiddelbart venn med en ung gutt som heter Pedro Tercero - som er sønn av farens formann ved gården. Blanca og Pedro vokser opp sammen som bestevenner, til tross for at de tilhører to forskjellige sosiale og økonomiske klasser. I løpet av tenårene blir Blanca og Pedro Tercero til slutt kjærester. Etter et jordskjelv som ødelegger en del av haciendaen og etterlater Esteban skadet, flytter Truebas permanent til Las Tres Marías. Clara bruker tiden sin på å undervise, ta vare på ektemannens forslåtte kropp, og skrive i dagbøkene sine.

Samtidig blir Blanca sendt til en kloster-skole. og tvilling-guttene studerer ved en internatskole. Blanca later som hun er syk for å bli sendt tilbake til Las Tres Marías, hvor hun kan være sammen med Pedro Tercero. Men når hun kommer hjem, oppdager hun ut at Pedro Tercero er blitt forvist fra haciendaen av Esteban på grunn av hans sosialistiske ideer. Men Pedro Tercero møter fremdeles Blanca i all hemmelighet. En besøkende fransk greve til haciendaen, Jean de Satigny, avslører Blancas nattlige stevnemøter med Pedro Tercero for faren hennes. Esteban går rasende etter datteren sin, og banker henne brutalt. Når Clara uttrykker skrekk over handlingene hans, slår Esteban henne og slår ut begge fortennene hennes. Clara bestemmer seg for aldri å snakke med ham igjen, tar i bruk det opprinnelige pikenavnet hennes, og flytter fra Tres Marías og tilbake til byen. Hun tar også Blanca med seg. Esteban, rasende og ensom, gir Pedro Tercero skylden for hele situasjonen. Han utlover også en belønning på Pedro hos det korrupte lokale politiet.

Blanca oppdager snart at hun er gravid med Pedro Terceros barn. Esteban, desperat etter å redde familiens ære, får Blanca til å gifte seg med den franske greven ved å fortelle henne at han har drept Pedro Tercero. Til å begynne med kommer Blanca overens med sin nye ektemann. Men hun forlater ham når hun oppdager hans deltakelse i seksuell fantasier med tjenerne deres. Blanca gir datteren navnet Alba. Clara spår at Alba kommer til å få en veldig lykkelig fremtid. Esteban forsøker å stille til valg som senator. Clara begynner å kommunisere med Esteban gjennom tegnspråk, selv om hun holder løftet sitt om å faktisk aldri snakke med Esteban igjen. Noen år senere dør Clara, og Esteban blir overveldet av stor sorg.

Alba og Pedro blir snart veldig glade i hverandre, men vet ikke at de er biologisk far og datter - selv om Pedro mistenker dette. Når hun blir eldre begynner Alba ved en lokal høyskole hvor hun møter Miguel, nå en voksen mann, og blir hans kjæreste. Miguel er en revolusjonær, og av kjærlighet til ham involverer Alba seg i student-protester mot regjeringen. I frykt for et kommunistisk diktatur planlegger Esteban Trueba og hans med-politikere et militærkupp mot den sosialistiske regjeringen. Men etter militærkuppet nyter de større makt, og diktaturet vokser snart ut av kontroll. Estebans sønn Jaime blir drept av soldater. Etter kuppet blir folk regelmessig kidnappet og utsatt for tortur. Esteban hjelper Blanca og Pedro Tercero med å flykte til Canada. Militær-regimet forsøker å eliminere alle spor av politisk opposisjon, og kommer til slutt etter Alba.

Alba blir snart gjort til fange av oberst Esteban García, sønn av Esteban Truebas og Pancha Garcias uekte sønn - og derav barnebarnet til Esteban Trueba. I rent hat mot hennes privilegerte liv og eventuelle arv, torturerer García henne gjentatte ganger på jakt etter informasjon om Miguel. Han voldtar henne, og fullfører dermed syklusen som Esteban Trueba satte i gang mange år tidligere når han voldtok Pancha García. Alba blir snart gravid. men om barnet er Miguels, eller et produktet av voldtekten hennes er ukjent.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Romanen ble filmatisert i 1993 av regissør Bille August med samme tittel. Rollene ble spilt av blant andre Glenn Close, Jeremy Irons, Meryl Streep og Winona Ryder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ André Savik (1984). «Isabel Allende om «magisk realisme»: – Må ikke bli en eksotisk moteretning». Frisprog. s. 5.