Isabel Allende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Isabel Allende
Isabel Allende - 001.jpg
Født2. august 1942 (75 år)
Lima, Peru
Ektefelle Miguel Frías (1962–1987), Willie Gordon (1988–2015)
Barn Paula Frías Allende, Nicolás
Utdannet ved Liceo Javiera Carrera
Beskjeftigelse Journalist, manusforfatter, barnebokforfatter, romanforfatter, skribent
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Letters
Utmerkelser
8 oppføringer
Premio Nacional de Literatura, H.C. Andersens litteraturpris, California Hall of Fame, Presidentens frihetsmedalje, American Book Awards, Common Wealth Award of Distinguished Service, Anisfield-Wolf Book Award, æresdoktor
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Isabel Allende (født 2. august 1942 i Lima) er en chilensk forfatter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Allende ble født i Lima i Peru som datter av diplomaten Tomás Allende, fetter av Chiles tidligere president Salvador Allende. I 1945 ble hennes foreldre separert, og moren flyttet med sine tre barn til Chile, hvor de bodde inntil 1953.

Senere flyttet familien til Bolivia, og deretter til Libanon. I Bolivia gikk Allende på en amerikansk privatskole, og i Libanon på en britisk privatskole i Beirut. Hun returnerte til Chile i 1958 for å gjøre ferdig gymnasiet, og møtte der sin fremtidige ektemann, Miguel Frías, som hun giftet seg med i 1962.

Fra 1959 til 1965 arbeidet Allende ved FNs mat- og landbruksorganisasjon i Santiago de Chile, senere i Brussel i Belgia og andre steder i Europa. Hennes datter Paula ble født i 1963. I 1966 returnerte Allende til Chile, og hennes sønn Nicolás ble født der samme år.

Hun tilhørte redaksjonen i magasinet «Paula» fra 1967, og fra 1973 til 1974 barnemagasinet «Mampato». Hun publiserte to barnehistorier, La abuela Panchita og Lauchas y Lauchones, samt en artikkelsamling kalt Civilice a su troglodita. Hun arbeidet også i chilensk fjernsynsproduksjon for kanalene 7 og 13.

I 1973 hadde Allendes skuespill El embajador première i Santiago. Samme år (11. september) ble Salvador Allende styrtet og drept i et voldelig kupp ledet av Augusto Pinochet. I 1975 dro Allende i eksil i Venezuela. Der arbeidet hun for avisen «El Nacional» i Caracas og som gymnaslærerinne.

I 1981 ble hun kjent med at hennes bestefar, som var 99 år gammel, lå på sitt dødsleie. Hun begynte å skrive et brev til ham som senere utviklet seg til romanen Åndenes hus. Boken var en enorm suksess og ble filmatisert i 1993 av Bille August.

Den norske regissøren Per Olav Sørensen skapte i 1994 en stor teatersuksess i USA med sin dramatisering av Allendes "Eva Luna forteller" – kalt "Stories".

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]