Etnefjell-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Etnefjell»-ulykken)
Hopp til navigering Hopp til søk

«Etnefjell»-ulykken fant sted den 31. oktober 1968 i Nord-Atlanteren da det klokken 2 om natten inntraff full brann ombord på MS «Etnefjell».

Skipet var underveis fra Fredrikstad til Newfoundland. Maskinsjefen Paul Mathiesen, ble drept i eksplosjonen i maskinrommet som førte til brannen. Man startet umiddelbart evakuering og alle regnet med at det var et totalforlis. 29 mann gikk i livbåten tross at det var dårlig vær, mens kapteinen, overstyrmannen og førstemaskinisten ble ombord. De forsøkte å slukke brannen, men måtte gi opp og trakk seg tilbake på et tryggere sted av skipet der de i fire døgn livnærte seg på rå poteter inntil det polske fabrikkskipet MS «Uran» berget dem. Mannskapet som var gått i livbåten så man aldri mer igjen. Totalt mistet 30 av mannskapet livet.

Sjøforklaringen konkluderte med at brannen oppstod på grunn av varmgang i trustlageret, som førte til en eksplosjon som kuttet av brennstoffrøret til en drivstofftank. Tonnevis med olje flommet ut og forårsaket en flere dager lang brann.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]