Tørrlasteskip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tørrlasteskipet «Berge Athene» på 225 000 dvt.

Tørrlasteskip eller bulkskip er betegnelsen på skip som frakter tørr last som ikke er pakket i enheter. Dette er til forskjell fra tankskip som frakter flytende last og stykkgodsskip som frakter last pakket i mindre enheter.

På verdensbasis omfatter de største handelsvarene for tørrlasteskipene blant annet malm, kull og korn.

Skipene deles gjerne inn etter størrelse

Gjenkjennelse[rediger | rediger kilde]

Tørrlasteskipene gjenkjennes gjerne på flate, kasseformede luker på dekk, dette er typisk for OHBC-varianten. Lukene dekker som regel fra fire til sju lasterom. Lukene er enten todelte over hvert rom og åpner ut mot skutesiden. Ellers brukes lukekasser satt sammen til et trekkspill over hele lasteområdets lengde.

Handysize- og handymaxskipene har ofte egne kraner på dekk som brukes på hvert par med lasterom, mens de større skipene lastes og losses fra land. Av økonomiske grunner så gir det kun mening å benytte skip med egne kraner på mindre havner som ikke har egne kraner, noe som er mer vanlig i tynnere befolkede områder.

Norske redere[rediger | rediger kilde]

Norske redere har tradisjonelt vært sterkt representert innenfor dette segmentet. To store aktører i dag er Torvald Klaveness-Gruppen og børsnoterte Golden Ocean Group med John Fredriksen som hovedeier.