Rødkrabbeedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Xysticus lanio»)
Rødkrabbeedderkopp
Xysticus lanio, hunn
Nomenklatur
Xysticus lanio
C.L. Koch , 1835
Populærnavn
rødkrabbeedderkopp
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieKrabbeedderkopper
Økologi
Habitat: terrestrisk, særlig åpen skog og blomsterenger
Utbredelse: den palearktiske sone
Xysticus lanio, hannen.

Rødkrabbeedderkopp (Xysticus lanio) er en av edderkoppene i gruppen krabbeedderkopper (Thomisidae). De jakter ofte fra blomster hvor de venter på byttedyret. Navnet krabbeedderkopper, har de fått på grunn av sin sidelangs gange, ved en sammenligning med krabber.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rødkrabbeedderkopp er utbredt i den palearktiske sone, Den finnes i Norge, nord til Midt-Norge, utbredt, men ikke tallrik.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Rødkrabbeedderkopp er mellom 4 og 7 millimeter lang. Hunnen er generelt noe større enn hannen. Kroppen er todelt i en bakkropp og et hode-bryst parti, kalt cephalothorax. Hodet har forfra en slags firkantet form. Foran på hodet er det åtte øyne. Hos krabbeedderkopper er de to fremste beina ekstra kraftige og lange, mens de to bakerste beina er kortere.

Hunnen er lyst eller litt mørkere brun eller rødbrun, med lysere eller mørkere flekker. Fargene er ofte litt blasse ikke så kontrastfulle som hos andre Xysticus-arter, som blant annet feltkrabbeedderkopp Xysticus cristatus. Et annet kjennetegn kan være at det på bakkroppen er en rekke små mørke flekker og at den mangler slektens forholdsvis vanlige trekant-tegning, på ryggsiden av forkroppen.

Hannen er mørkere, nesten svart med kontrastrike lyst brungule tegninger. Forkroppen er mørk med et lyst Y-formet merke.

Mange av artene i slekten Xysticus er ganske lik hverandre og er variable i farge, selv om enkelte kan ha artstypiske flekker (mønster). For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd. De voksne (imago) finnes på våren og tidlig om sommeren.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]