Valorant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valorant
UtviklerRiot Games
UtgiverRiot Games
DistributørEpic Games Store
SpillmotorUnreal Engine 4
Siste versjon8.07 (16. april 2024)
PlattformMicrosoft Windows
Utgivelse2. juni 2020 (globalt)[1]
SjangerFørstepersonsskytespill, taktisk skytespill
ModusFlerspiller på nett
AldersgrensePEGI 16
Nettstedplayvalorant.com

Valorant (stilisert som VALORANT) er et free-to-play-førstepersonsskytespill utviklet og utgitt av Riot Games for Microsoft Windows.[2] Spillet ble først annonsert som Project A i oktober 2019, og begynte en lukket betafase med begrenset tilgang 7. april 2020,[3] og ble senere offisielt utgitt 2. juni 2020.

Valorant tar inspirasjon fra Counter-Strike-serien, og låner flere spillmekanismer som kjøpe-menyen, skuddspredning og unøyaktighet mens spilleren beveger seg.[4]

Spillopplevelse[rediger | rediger kilde]

Valorant er et lagbasert «hero shooter» i førsteperson som er satt i nær fremtid. Spillerne spiller som én av flere «Agents» (engelsk, «agenter»), som er figurer basert på forskjellige land og kulturer. De forskjellige figurene har forskjellige evner og egenskaper,[3] som man kan skaffe ladninger for i løpet av spillets gang. Hver figur har også én ultimat egenskap, som lader opp igjennom å eliminere andre, bli eliminert, forskjellige gjenstander på spillbanen og oppgaver.

Hver spiller starter hver runde med en «classic» (engelsk, «klassisk») pistol og en eller flere «signaturegenskapsladninger». Andre våpen og egenskapsladninger kan bli kjøpt med et økonomisystem i spillet som tildeler penger basert på resultatet av den forrige runden, som hvor mange spilleren har eliminert og hvilke oppgaver de gjorde.

I hovedmodusen av spillet, er spillere tildelt en plass på enten det angripende laget, eller det forsvarende laget, hvor begge lagene har fem spillere.

Liste over spillerfigurer i Valorant[5]
Navn Rolle Figurens

nasjonalitet

Tilgjengeliggjort Engelskspråklig

stemmeskuespiller

Kunngjort Utgitt Oppdatering
Brimstone «Controller» USA 7. april 2020 Låst betaversjon Steve Blum[6]
Phoenix «Duelist» Storbritannia Afolabi Alli[6]
Sage «Sentinel» Kina Naomi Yang[6]
Sova «Initiator» Russland Aaron Vodovoz[6]
Viper «Controller» USA Ashly Burch[6]
Cypher «Sentinel» Marokko Nabil Elouahabi[6]
Breach «Initiator» Sverige David Menkin[6]
Omen «Controller» ukjent Jason Marnocha[6]
Jett «Duelist» Sør-Korea Shannon Arrum Williams[6]
Raze «Duelist» Brasil Carolina Ravassa[6]
Reyna «Duelist» Mexico 2. juni 2020 1.0 Karina Altamirano[6]
Killjoy «Sentinel» Tyskland 4. august 2020 1.05 Eva Feiler[6]
Skye «Initiator» Australia 27. oktober 2020 1.11 Miranda O'Hare[6]
Yoru «Duelist» Japan 12. januar 2021 2.0 Daisuke Takahashi[6]
Astra «Controller» Ghana 2. mars 2021 2.04 Effie Nkrumah[6]
KAY/O «Initiator» ingen 22. juni 2021 3.0 Gabe Kunda[6]
Chamber «Sentinel» Frankrike 16. november 2021 3.10 Hugo Pierre Martin[6]
Neon «Duelist» Filippinene 11. januar 2022[7] 4.0 Vanille Velasquez[8]
Fade «Initiator» Tyrkia 24. april 2022[9] 26. april 2022[10] 4.3 Selin Çuhadaroğlu[11]
Harbor «Controller» India 18. oktober 2022[12] 5.3[12] Sunil Malhotra[13][14]
Gekko «Initiator» USA 7.mars 2023[15] 6.04 Alejandro Antonio Ruiz
Deadlock «Sentinel» Norge 27. juni 2023 7.0 Nora Gjestvang
Iso "Duelist" Kina 31.oktober 2023[16] 7.09 ?
Clove "Controller" Skottland 26.mars 2024[17] 8.05[18] Isla Campbell

Spillmoduser[rediger | rediger kilde]

Unrated[rediger | rediger kilde]

I Unrated spilles kampen som best av 25 - det første laget som vinner 13 runder vinner kampen. Det angripende laget har en bombe kalt Spike. De må levere og aktivere bomben på en av de flere spesifiserte stedene (bombesteder). Hvis det angripende laget lykkes med å beskytte den aktiverte bomben i 45 sekunder, detonerer den, ødelegger alt i et spesifikt område, og de mottar et poeng. Hvis det forsvarende laget kan deaktivere bomben, eller om 100 sekunder utløper uten at det angripende laget aktiverer bomben, mottar det forsvarende laget et poeng. Hvis alle medlemmene i et lag blir eliminert før bomben aktiveres, eller hvis alle medlemmer av det forsvarende laget blir eliminert etter at bomben er aktivert, tjener motstanderlaget et poeng. Hvis begge lag vinner 12 runder, inntreffer sudden death, der vinnerlaget i den runden vinner kampen, forskjellig fra overtid for konkurrerende kamper. I tillegg, hvis et lag etter 4 runder ønsker å overgi seg, kan de stemme over dette. Hvis avstemningen når 4 (i motsetning til 5 for konkurrerende), får det vinnende laget seier for hver runde som trengs for å bringe dem til 13, og det tapende laget får tapte poeng. Et lag får bare tre sjanser til å overgi seg: én gang i første omgang, én gang i pistolrunden i andre omgang, og én gang til i andre omgang.

Spike Rush[rediger | rediger kilde]

I Spike Rush spilles kampen som best av 7 runder - det første laget som vinner 4 runder vinner kampen. Spillere begynner runden med alle ferdigheter fulladet bortsett fra deres ultimate, som lades dobbelt så raskt som i standardspill. Alle spillere på det angripende laget har en bombe, men kun én bombe kan aktiveres per runde. Våpen blir tilfeldig i hver runde og hver spiller begynner med samme våpen. Ultimate kuler i er tilstede, så vel som flere forskjellige power-up kuler.

Kompetitiv[rediger | rediger kilde]

Konkurransekamper er det samme som standard kamper med tillegg av et vinnerbasert rangeringssystem som tildeler en rangering til hver spiller etter at 5 kamper er spilt. Spillere må nå nivå 20 før de spiller denne modusen. I juli 2020 introduserte Riot en "seier med to"-betingelse for konkurrerende kamper, der i stedet for å spille en enkelt sudden death-runde på 12-12, vil lagene veksle spillerunder på angrep og forsvar på overtid inntil et lag hevder seier ved å sikre en to kampers ledelse. Hver overtidsrunde gir spillere samme sum penger til å kjøpe våpen og ferdigheter, samt omtrent halvparten av deres ultimate kostnad. Etter hver gruppe på to runder kan spillerne stemme for å avslutte spillet uavgjort, og krever at 6 spillere etter det første settet, 3 etter det andre, og deretter bare 1 spiller for å godta uavgjort. Det konkurrerende rangeringssystemet spenner fra Iron til Radiant. Hver rangering bortsett fra Radiant har 3 nivåer. Radiant er reservert for de 500 beste spillerne i en region, og både Immortal og Radiant har et tall knyttet til rangeringen som lar spillerne ha en beregning der de kan sammenligne hvordan de rangerer med andre på deres nivå.

Premier[rediger | rediger kilde]

Premier er en 5v5-spillmodus som lar spillere en bane-til-proff konkurransemodus som er rettet mot spillere som ønsker å være en profesjonell utøver. Premier er for tiden i alfa-testing i Brasil. Spillere må lage et lag på fem for å konkurrere mot andre lag i divisjoner. Hver sesong vil vare noen uker, og topplagene vil bli invitert til å konkurrere i divisjonsmesterskapet. Denne spillmodusen vil inkludere et pick-and-ban system for kart i motsetning til alle andre spillmoduser der spillerne må spille kartet valgt av systemet.

Deathmatch[rediger | rediger kilde]

Deathmatch ble introdusert 5. august 2020. 14 spillere deltar i en 9-minutters gratis-for-alle-kamp, ​​og den første personen som oppnår 40 drap eller spilleren som har flest drap når tiden er ute, vinner kampen. Spillere spawner inn med en tilfeldig agent i tillegg til fulle skjold, og alle evner er deaktivert under kampen, noe som gir rent våpenspill. Grønne HP ikoner faller ved hvert drap, som tilbakestiller spilleren til maksimal helse, rustning og gir ytterligere 30 kuler til hver av deres våpen.

Escalation[rediger | rediger kilde]

Escalation ble introdusert 17. februar 2021 og ligner på "gungame"-konseptet som finnes i Counter-Strike og Call of Duty: Black Ops, selv om det er lagbasert er det i stedet for gratis for alle med 5 spillere på hvert lag. Spillet vil velge et tilfeldig utvalg av 12 våpen å gå gjennom. Som med andre versjoner, må et lag få et visst antall drap for å gå videre til neste våpen, og våpnene blir stadig verre etter hvert som laget beveger seg gjennom dem. Det er to vinnerbetingelser, hvis ett lag går gjennom alle 12 nivåer, eller hvis ett lag er på et høyere nivå enn motstanderlaget innen 10 minutter. Akkurat som Deathmatch, gyter spillere inn som en tilfeldig agent, ute av stand til å bruke evner, ettersom spillmodusen er satt for rene våpenkamper. Men evner som Sovas sjokkpiler, Razes boom-bot og rakettkaster, er evner som alle kan bruke som et våpen. Etter et drap faller grønne HP ikoner, som fyller opp spillerens helse, rustning og ammunisjon til det maksimale. Spillmodusen har også automatisk respawns på, og gjenoppretter spillere på tilfeldige steder rundt på kartet.

Replication[rediger | rediger kilde]

Replication ble publisert 11. mai 2021. Under agentvalget stemmer spillerne på hvilken agent de ønsker å spille som. På slutten av tiden, eller etter at alle har stemt, velger spillet tilfeldig en av spillerens stemmer. Hele laget vil da spille som den agenten, selv om en av spillerne ikke har låst opp agenten. Det er best av ni, der spillerne bytter side etter fjerde runde. Spillere kan kjøpe våpen og skjold med et forhåndsinnstilt antall kreditter. Evner er forhåndskjøpt. Våpen og skjold tilbakestilles hver runde.

Snowball Fight[rediger | rediger kilde]

Snowball Fight er en tidsbegrenset spillmodus som ble utgitt 15. desember 2020, og er kun tilgjengelig i julesesongen. Det er en Team Deathmatch-spillmodus, med 50 drap å vinne. Det er ikke tillatt å bruke evner, og spillere spawner inn som en tilfeldig agent. Det eneste tilgjengelige våpenet er snøballkasteren, som er et øyeblikkelig drap, men tregt, og bruker en prosjektilbasert bue. Det er uendelig med ammunisjon. Gjennom hele spillet vil en "portal" gyte og levere gaver, som hver inneholder en tilfeldig oppstart.

Mobilversjon[rediger | rediger kilde]

2. juni 2021 kunngjorde Riot Games at de hadde planer for å utvikle en mobilversjon av Valorant. Kunngjørelsen ble gjort for å markere spillets første år, som da hadde 14 millioner siden lanseringen av spillet.[19]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.igromania.ru/news/93959/Valorant_ot_Riot_Games_vyydet_uzhe_2_iyunya.html.
  2. ^ Grindhaug, Jarle Hrafn (2. juni 2020). ««Valorant» lansert». www.pressfire.no. Besøkt 4. februar 2022. 
  3. ^ a b Klebo-Espe, Andreas (31. mars 2020). «Valorant begynner lukket betatesting 7. april». Gamer.no (norsk). Besøkt 4. februar 2022. 
  4. ^ Rodem, Audun (2. mars 2020). «Se det nye skytespillet til League of Legends-skaperne». Gamer.no (norsk). Besøkt 4. februar 2022. «I likhet med Couter-Strike: GO har man også muligheten til å kjøpe seg våpen og gjenstander med opptjente penger mellom rundene.» 
  5. ^ «VALORANT Agents: All agents and abilities». playvalorant.com (engelsk). Besøkt 24. april 2022. 
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q Das, Abhimannu. «Valorant Voice Actors: The Faces Behind Your Favorite Agents». AFK Gaming (engelsk). Besøkt 24. april 2022. 
  7. ^ Bonifacic, Igor (7. januar 2022). «Neon, Valorant's newest agent, brings sprinting and sliding to the game». Engadget (engelsk). Besøkt 4. februar 2022. «Neon will join Valorant’s roster on January 11th, the same day Riot plans to release Episode Four, Act One.» 
  8. ^ Çakır, Gökhan (6. januar 2022). «Who is Neon's voice actress in VALORANT?». Dot Esports (engelsk). Besøkt 24. april 2022. 
  9. ^ PlayVALORANT (24. april 2022). «The nightmare’s real. Get a sneak peek at Fade’s gameplay, VALORANT’s upcoming Initiator Agent» (Tweet) (engelsk). Besøkt 25. april 2022. 
  10. ^ Bergin, Lauren (24. april 2022). «Fade revealed as Valorant Agent 20: Abilities, release date». Dexerto (engelsk). Besøkt 24. april 2022. 
  11. ^ Çakır, Gökhan (3. mai 2022). «Who is Fade’s voice actor in VALORANT?». Dot Esports (engelsk). Besøkt 11. mai 2022. 
  12. ^ a b «What’s New in VALORANT Episode 5 Act III». playvalorant.com (engelsk). Besøkt 27. oktober 2022. 
  13. ^ «Harbor Voice - Valorant (Video Game) - Behind The Voice Actors». Behind The Voice Actors. Besøkt 27. oktober 2022. 
  14. ^ Bhattacharyya, Kushal. «Meet Sunil Malhotra, voice actor of Valorant's new Indian Controller Agent Harbor». www.sportskeeda.com (engelsk). Besøkt 27. oktober 2022. 
  15. ^ Sportskeeda (4. mars 2024). «Gekko-Valorant». Sportskeeda. Besøkt 30. mars 2024. 
  16. ^ «Valorant New Agent Iso – Release Date, Trailer, Gameplay and More - Turtle Beach Blog» (engelsk). 26. oktober 2023. Besøkt 30. mars 2024. 
  17. ^ «Clove release date: How to unlock new Valorant controller | ONE Esports». www.oneesports.gg (engelsk). 25. mars 2024. Besøkt 30. mars 2024. 
  18. ^ «Valorant Patch 8.05: Full Patch Notes, Clove, Agent Changes and more - Turtle Beach Blog» (engelsk). 26. mars 2024. Besøkt 30. mars 2024. 
  19. ^ Stubbs, Mike. «‘Valorant Mobile’ Game Announced As PC Version Hits 14 Million Monthly Players». Forbes (engelsk). Besøkt 4. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]