Transport for London

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Transport for London
Transport for London
Organisasjonsform Offentlig eid etat
Etablert 3. juli 2000
Hovedkontor Storbritannia London
Bransje Kollektivtransport
Styreleder Borgermesteren i London
Boris Johnson (2012)
Nettside tfl.gov.uk

Transport for London (TfL) er den offentlige etaten som har ansvar for transportsystemet i London. Etaten gjennomfører byens transportpolitikk og forvalter de transporttjenestene som borgermesteren i London har ansvar for. TfL ledes av et styre utnevnt av borgermesteren, som også er styrets formann.

TfL kontrollerer blant annet Londons busser, undergrunnsbane, trikker og elvebåter. Etaten har også ansvar for 580 km med hovedveier, alle byens 4.600 trafikklys og regulerer drosjeindustrien. Den daglige driften av de forskjellige rutene er i all hovedsak overlatt til private operatører, men det er Transport for London som bestiller tjenestene, markedsfører disse, og står for den publikumsrettede informasjonen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etaten ble opprettet i 2000 som del av Greater London Authority. De fleste funksjonene ble «arvet» av forgjengerorganisasjonen London Regional Transport. Undergrunnsbanen falt ikke under TfL-paraplyen før i 2003, etter at det kontroversielle offentlig–private samarbeidet ble vedtatt. Vedtaket innebærer at vedlikeholdsarbeidet på undergrunnsbanen foretas av privateide aktører, mens det offentlige fremdeles står for den daglige driften av systemet. Avdelingen Public Carriage Office var inntil opprettelsen av TfL underlagt Metropolitan Police.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

TfL er organisert i tre hovedavdelinger, hver avdeling med ansvar for forskjellige driftsarter og -områder. De tre hovedavdelingene er:

Alle hovedavdelingene og driftsartene har sin egen logo, som er en variasjon av sirkel- og linjelogoen til Transport for London.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]