Themsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Themsen
Thames
Themsen
Themsen i London

Kart over Themsen
Kart over Themsen

Land England England
Grevskap Gloucestershire, Wiltshire, Oxfordshire, Berkshire, Buckinghamshire, Surrey, Greater London, Essex, Kent
Lengde 346 km 
Nedbørfelt 12 935 km² 
Middelvannføring London: 65,8 /s 
Start Thames Head, Gloucestershire
  – Høyde 110 moh.
  – Koord. 51°41′40″N 02°01′47″V
Munning Nordsjøen ved Southend-on-Sea
  – Koord. 51°29′56″N 00°36′31″Ø
Sideelver
  – Høyre

Kennet, Wey, Mole, Wandle, Darent,
  – Venstre Windrush, Evenlode, Cherwell, Thame, Colne, Brent, Lee, Roding,

Themsen i Oxford.

Themsen ( engelsk: River Thames, uttale: ˈtɛmz ) er ei elv i den sørlige delen av England. Elva er best kjent fordi den nedre delen renner gjennom sentrum av London, men elva renner også gjennom mange andre byer, herunder Oxford, Reading, Henley-on-Thames, Windsor, Kingston upon Thames og Richmond upon Thames. Themsen er 346 kilometer lang, med et nedbørfelt12 935 km².

Themsen er den nest lengste elva i Storbritannia og den lengste elva som i sin helhet ligger i England. Den har sitt utspring ved Thames Head i Gloucestershire, og munner ut i Nordsjøen gjennom et stort estuar mellom Kent og Essex. Elva er påvirket av tidevannet opp til Teddington Lock i Londons vestlige forsteder. I London har tidevannet en høyde på opptil 7 meter. Nedbørfeltet omfatter en stor del av det sørøstlige og vestlige England og elva har over 20 sideelver. Det ligger over 80 øyer langs elva, og den er hjemsted for et rikt dyre- og planteliv.

Elva har understøttet menneskelig aktivitet fra kilde til munning gjennom mange tusen år, og har gitt folk bosteder, vannkraft, mat og drikke. Den har også fungert som en hovedferdselsåre for internasjonal handel gjennom London havn, både direkte til steder langs sine egne bredder og gjennom elvas tilknytninger til det engelske kanalsystemet.

Themsen var under middelalderen og senere en veldig forurenset elv. Dette var fordi alt av søppel og kloakk ble tømt i den. Først på midten av 1800-tallet anla Metropolitan Board of Works et kloakkanlegg i London slik at utslippene i elven ble sterkt begrenset. Elva har i senere år blitt et viktig fritidsområde som understøtter turisme, båt- og friluftsliv, og andre aktiviteter som roing, seiling og padling. Elva har hatt en spesiell tiltrekning på forfattere, kunstnere, musikere og filmmakere, og den er godt representert innen kunst.

Blant de mange broene som krysser Themsen er Tower Bridge den mest kjente. Populære landemerker som Big Ben, Houses of Parliament, London Eye og Tower of London ligger også ved Themsen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Thames – bilder, video eller lyd
Themsen i London med Tower Bridge til venstre

Koordinater: 51°30′20″N 0°39′04″Ø