Victoria-linjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Victoria-linjen er en linje i Londons undergrunnsbane. Den ligger på dypt nivå, og går fra Brixton i sørvest til Seven Sisters og Walthamstow i det nordøstlige London. Linjen ble anlagt i 1960-årene for å avlaste eldre linjer som var overbelastet, spesielt Piccadilly-linjen, og åpnet i 1968. Den ble konstruert for å tillate et maksimalt antall mulige linjebytter, men samtidig med god avstand mellom stasjonene for å kunne få høy fart. Med unntak av depotet går hele linjen under bakken. Victoria-linjen er merket av med lys blå farge på undergrunnskartet.

Ansvarlig for vedlikehold og utvikling av stasjoner og linjemateriell etter den privat-offentlige avtalen mellom britiske transportmyndigheter og to private jernbaneforetak (Public-Private Partnership) er Metronet Rail.

Mange av stasjonene langs linjen ble bygget om for å tillate passasjerene å bytte linje så enkelt som mulig. I noen tilfeller ble Victoria-linjen plassert ved siden av eksisterende linje, og i andre ble den kjørt inn på en eldre plattform mens en ny ble bygget til den eldre linjen.

Målt i passasjerer per kilometer er Victoria-linjen suverent den tyngst trafikkerte av alle linjene. Avganger er svært hyppige med opp til 32 tog i timen. En del tog betjener kun strekningen mellom Brixton og Seven Sisters, mens enkelte andre stopper allerede ved Finsbury Park. Strekningen til Walthamstow Central betjenes av rundt 18 tog per time.

Pr. august 2013 har linjen 47 tog av "2009 Stock", dette er den nyeste togtypen som benyttes på de dyptgående linjene. Hvert tog har åtte vogner fordelt på to sammenkoblede togsett. Hvert tog er 133 meter langt, og har en kapasitet på 864 passasjerer. Det er 288 vanlige sitteplasser og ytterligere 24 klappseter. Setene er benker i togets lengderetning. Togene er automatiske; togføreren trenger bare å lukke dørene og trykke på en startknapp. Deretter sørger det automatiske togstyringsystemet for at toget kjører i trygg hastighet til neste stasjon og stopper der. Systemet har vært i drift siden linjen åpnet. Togene ble levert av Bombardier Transportation i perioden 20092012. 2009 Stock erstattet 43 tog av "1967 Stock" som også var automatiske. De nye togene tillot en overgang til et nytt moving block-signalsystem som vil muliggjøre økt frekvens.

Kart[rediger | rediger kilde]

Walthamstow Central stasjonBlackhorse Road stasjonTottenham Hale stasjonSeven Sisters stasjonFinsbury Park stasjonHighbury & Islington stasjonKing's Cross St. Pancras undergrunnsstasjonEuston stasjonWarren Street undergrunnsstasjonOxford Circus undergrunnsstasjonGreen Park undergrunnsstasjonVictoria stasjon, LondonPimlico undergrunnsstasjonVauxhall stasjonStockwell undergrunnsstasjonBrixton undergrunnsstasjon
Klikkbart kart over Victoria-linjen.

Stasjoner[rediger | rediger kilde]

Fra nord til sør

Se også[rediger | rediger kilde]