Trainspotting (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Trainspotting
orig. Trainspotting
Nasjonalitet Skottland Skottland
Språk engelsk
Sjanger Action/Komedie
Regissør Danny Boyle
Manus John Hodge
Produsent Andrew Macdonald
Medvirkende Ewan McGregor som Mark Renton
Ewen Bremner som Spud Murphey
Jonny Lee Miller som Sick Boy
Kevin McKidd som Tommy
Robert Carlyle som Begbie
Kelly Macdonald som Diane
Musikk diverse band, gitt ut på CD
Sjeffotograf Brian Tufano
Filmselskap Warner Bros.
Utgitt 23. februar 1996
Lengde ca. 93 min

Trainspotting er en skotsk film fra regissøren Danny Boyle fra 1996. Manuset er basert på Irvine Welsh sin roman Trainspotting fra 1993.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Filmens handling foregår for det meste i en av Edinburghs forsteder og dreier seg om en kameratgjeng. De fleste er heroinavhengige, én er alkoholisert psykopat og én er faktisk «en god gutt». Historien blir sett gjennom «Mark Renton» (Ewan McGregor) som er leder i gjengen og sentral i handlingen. Vi følger «Renton»s kamp for å bli kvitt sin heroinavhengighet og starte et nytt liv samtidig som kameratene gjør sitt til å komplisere forsøket.

Filmen har ingen referanser til begrepet Trainspotting, men i boken er det en episode hvor «Begbie» og «Renton» treffer «Begbie»s far på en jernbanestasjon i Edinburg hvor han tilsynelatende «bare ser på togene», og hvor de går. Filmens tittel henspiller muligens i overført betydning på de forskjellige karakterenes mer eller mindre fatale skjebner som man etterhvert får innblikk i gjennom boka eller filmen.

filmstubbDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.