Granbarmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Thera variata»)
granbarmåler
Nomenklatur
Thera variata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
granbarmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektThera
Økologi
Habitat: barskog
Utbredelse: den palearktiske sone

Granbarmåler (Thera variata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten finnes på Østlandet, Sørlandet og i Trøndelag i Norge, men er sjelden på Vestlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 23 – 30 mm), slank, grå måler. Forvingen er lysgrå, ved roten med et gråbrunt felt med hakkete ytterside. Midti vingen har den et gråbrunt tverrbånd. Dette er nokså smalt ved bakkanten og nesten delt i to like foran denne, kraftig utvidet rundt midten og omtrent to og en halv gang så bredt med forkanten som ved bakkanten. Innerkanten har en rettvinklet innskjæring i midten, ytterkanten er bølgete og rundet utbuktet. Utenfor det brede tverrbåndet er det et smalt, bølgete, brunt tverrbånd. I vingespissen er det en liten, mørkt gråbrun flekk. Bakvingen er gråhvit med mørkere bakhjørne. Hannens bakkroppsspiss har lange hårpensler. Larven er naken, blålig grønn med hvite lengdestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten har larver som lever på gran (Picea spp.), av og til også på andre bartrær. De voksne målerne flyr i august – september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i det meste av Europa og Sibir, østover til Japan. I Norge forekommer den nord til det sørlige Nordland, men er sjelden på Vestlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]