Theodor Strünck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Theodor Strünck
Født7. apr. 1895Rediger på Wikidata
Pries
Død9. apr. 1945Rediger på Wikidata (50 år)
Flossenbürg konsentrasjonsleir
BeskjeftigelseJurist, motstandskjemper Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland

Theodor Strünck (født 7. april 1895 i Pries i hertugdømmet Schleswig, død 9. april 1945 i Flossenbürg konsentrasjonsleir) var tysk advokat og motstandsmann, som var involvert i 20. juli-attentatet mot Hitler. Han for dette dømt til døden og henrettet.

Liv[rediger | rediger kilde]

Theodor Strünck studert jus og ble uteksaminert ved Universitetet i Rostock i 1924. Han praktiserte som advokat (senere direktør) i et forsikringsselskap.

Opprinnelig var han sympatisk til nasjonalsosialismen, men snudde seg og motarbeidet regimet for dets maktmisbruk og påfølgende misbruk av lovverket. I 1937 ble han Hauptmann i de tyske reservestyrker i Wehrmachts Amt Ausland/Abwehr under Hans Oster. Han kom i kontakt med Carl Goerdeler og organiserte møter i sitt hjem for motstandsbevegelsen i Nazityskland.

Minnesmerket

For sin deltakelse i 20. juli-attentatet ble Strünck arrestert 1. august og fikk avskjed fra hæren i unåde 24. august og 10. oktober dømt til døden av Volksgerichtshof (av domstolens president Roland Freisler). Han ble deretter fengslet i Flossenbürg konsentrasjonsleir, hvor han, Dietrich Bonhoeffer, Wilhelm Canaris, Ludwig Gehre, Hans Oster og Karl Sack ble henrettet ved hengning den 9. april 1945.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]