Nils Aas Kunstverksted

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nils Aas Kunstverksted fra Nergata mot MuustrøparkenStraumen i Inderøy.

Nils Aas Kunstverksted er et lite museum og kunstverksted på Straumen i Inderøy kommune i Nord-Trøndelag. Museet ble åpnet 3. september 1996 av daværende kulturminister Åse Kleveland. Museet er oppkalt etter billedhoggeren Nils Aas (1933–2004) som vokste opp på Straumen.

Museet[rediger | rediger kilde]

Det er en fast samling med Nils Aas sine verker som er i museet til enhver tid. Det er også forskjellige kunstnere som bytter på å ha ustillinger i museet. Dette var et ønske Nils Aas hadde, om et museum skulle åpnes i hans navn. Museet er en del av det konsoliderte museet Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Det har vært medlem av Den Gyldne Omvei siden starten i 1997. Daglig leder er kunstner og kurator Inger Marie Lillesand. Daglig leder 2009-2013 var Henning Lystad.

Lokalene består av en museumsdel på fondveggen, et galleri for vekslende utstillinger, et verkstedsrom for kurs i tegning, maling og skulptur, og en kunstbutikk.

Vedkubbe-bauta[rediger | rediger kilde]

I anledning åpningen av museet bygde Nils Aas en bauta av vedkubber av selje, bjørk og or. Verket er ment som en hyllest til fiskere og andre håndverkere på Straumen. Denne bautaen står ennå den dag i dag, plassert sentralt i hovedetasjen på Nils Aas Kunstverksted. Om man leter lenge kan man også finne et hjerte som er skåret inn i en kubbe i bautaen. Et lignende verk ble oppført ved Galleri F15 i 1985 med tittelen «Mile».

Inngangen til Nils Aas Kunstverksted

Kunstverksted[rediger | rediger kilde]

Ulike former for arbeid inne på verkstedet inngår i alle formidlingstilbudene som tilbys gjennom Den kulturelle skolesekken. Verkstedet benyttes også av den kommunale kulturskolen og andre grupper som ønsker et tilbud inne på verkstedet. Ellers er verkstedet tilgjengelig for barn og unge som besøker museet sammen med foresatte. I 2009 fikk over 1600 barn og unge undervisning på kunstverkstedet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]