Worcestershire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Worcestershire

EnglandWorcestershire.png
Vist i England

Status: Seremonielt og administrativt grevskap
Region: Vest-Midlands
Adm. senter: Worcester
Areal:
-Totalt:

1741 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:

545 897 (2002)
314/km²
ISO 3166-2: GB-WOR
ONS-kode: 47
NUTS 3: UKG12

Distrikter
Distrikter

Worcestershire (forkortes Worcs) er et grevskap i England. Det ligger i regionen Vest-Midlands, og grenser mot Herefordshire, Shropshire, Staffordshire, West Midlands, Warwickshire og Gloucestershire. Det er ingen enhetlige myndigheter, så det seremonielle og det administrative grevskapet har samme grenser.

I vest ligger Malvernfjellene og byen Malvern, kjent for kurbad og produksjon av biltypen Morgan. Den vestlige delen av fjellene tilhører Herefordshire. De viktigste elvene i Worcestershire er Severn og Avon.

Bortsett fra Worcester og noen større byer i nord, spesielt Kidderminster og Bromsgrove, består grevskapet mest av landlige områder. Dyrking av frukt og humle er tradisjonelle næringsveier, men det har vært en nedgangstid etter andre verdenskrig. Rundt Eveshamdalen sør i grevskapet er det fortsatt så mange frukthager at Den britiske automobilforeningen har skiltet en rute som kalles Blossom trail. Våpenskjolet til Worcester har tre svarte pærer, som viser til den nå sjeldne pæresorten Worcester Black Pear. Andre fruktsorter som kommer fra området er eplet Worcester Pearmain og plommen Pershore; sistnevnte har navn etter byen Pershore. Andre kjente produkter er Worcestershiresaus og porselensprodukter.

Historie[rediger | rediger kilde]

I romersk tid ble Droitwich Spa et viktig produksjonssenter for salt, og en romersk vei ble lagt gjennom byen.

Worcestershire har vært åstedet for to viktige slag: Slaget ved Evesham 4. august 1265, hvor Simon de Montfort falt, og slaget ved Worcester i 1651.

Verdens eldste kontinuerlig utgitte avis, Berrow's Journal, har blitt utgitt i Worcestershire siden 1690.

I 1974 ble Worcestershire slått sammen med Herefordshire til det administrative grevskapet Hereford and Worcester, men dette ble delt opp i 1998. De nye grensene varierer noe fra grensene før 1974.

Commons Commons: Category:Worcestershire – bilder, video eller lyd