Merseyside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Merseyside


Vist i England

Status: Seremonielt og administrativt grevskap (uten grevskapsråd)
Region: Nordvest-England
Areal:
-Totalt:

645 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:

1,423,065 (2018)
2207/km²
ISO 3166-2: -
ONS-kode: 2B
NUTS 3: UKD5

Distrikter
Distrikter

Merseyside er et seremonielt grevskap og et storbyområde (engelsk: metropolitan county) i regionen Nordvest-England med en befolkning på 1,38 millioner innbyggere.[1] Det består av et storbyområde på begge bredder ved den nedre delen av utløpet til elven Mersey. Den består av fem metropolitan borough (storbykommuner): Knowsley, St Helens, Sefton, Wirral, og byen Liverpool. Merseyside, som ble opprettet 1. april 1974 som et resultat av loven om lokalstyre av 1972,[2] har sitt navn fra elven Mersey.

Havneanleggene i Liverpool ved Seaforth i Merseyside. Merseyside ligger ved utløpet av elven Mersey.

Merseyside består av 645 km² av land med grenser mot Lancashire i nordøst, mot Stor-Manchester i øst, og Cheshire i slr og sørvest; Irskesjøen ligger i vest. Nordlige Wales ligger på andre siden av Dee Estuary (utløpet til elven Dee som flyter ut i Liverpoolbukta). Det er en blanding av tette urbane områder, forsteder, delvis rurale og rurale lokaliseringer i Merseyside, men stort sett det meste av landet er urbant. Det har et konsentrert sentralt forretningsdistrikt, bestående av Liverpools bysenter, men Merseyside er også mangesentrisk storbyområde med fem storbydistrikter, hever av dem med minst et betydelig bysenter og egne forsteder. Storbyområdet Liverpool er i seg selv den femte mest folkerike konurbasjon i England, og dominerer det geografiske sentrum i området, men det mindre storbyområdet Birkenhead innenfor Merseyside dominerer Wirralhalvøya i sør.

Det ble opprinnelig administrert av et grevskapsråd, men i 1986 ble dette avskaffet og makten ble overført til fem distriktsråd. Enkelte tjenester blir drevet felles for hele grevskapet, som politi, brannvesen og kollektivtransport. Noen områder er del av den urbaniserte regionen omkring Liverpool, men allikevel ikke del av Merseyside. Dette gjelder Ellesmere Port and Neston og Halton.

Identitet[rediger | rediger kilde]

Man sier i England tradisjonelt ikke «i Merseyside» (in Merseyside), men «på Merseyside» (on Merseyside), fordi det henvises til elvebredden selv om begrepet er strukket svært langt ut.

En meningsmåling gjort av Ipsos MORI i Sefton og Wirral på 2000-tallet viste at beboerne her generelt identifiserte seg noe sterkere med Merseyside enn med henholdsvis Lancashire eller Cheshire, men deres tilknytning til Merseyside var mer sannsynlig å være «ganske sterk» framfor «meget sterk».[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2009 Mid Year Estimates – Table 9 ONS». Statistics.gov.uk.
  2. ^ Local Government Act 1972, Legislation.gov.uk
  3. ^ Avstemming i Sefton poll, hvor 51 % av beboerne tilhørte «sterkt» til Merseyside, og sammenlignet med 35 % til Lancashire; Avstemming i Wirral, hvor 45 % av beboerne tilhørte «sterkt» til Merseyside, sammenlignet med 30 % til Cheshire. I begge områder var «meget sterkt» for det historiske området langt større enn det for Merseyside, men «ganske sterkt» var lavere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]