West Midlands

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

West Midlands


Vist i England

Status: Seremonielt grevskap
Region: Vest-Midlands
Adm. senter: -
Areal:
-Totalt:

902 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:

2 575 768 (2002)
2856/km²
ISO 3166-2: -
ONS-kode: 2E
NUTS 3: UKG3

Distrikter
Distrikter

West Midlands er et seremonielt grevskap i regionen Vest-Midlands i England.

Det ble opprettet i 1974, og var da ment å skulle fungere som et administrativt grevskap med et valgt grevskapsråd. Rådet ble oppløst i 1986, da alle deler av grevskapet tilhører enhetlige myndigheter.

Birmingham, Wolverhampton, Black Country og Solihull utgjør tilsammen det neste største urbane område i England, etter London. Den totale folkemengden i dette området er omkring 2,28 millioner.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

West Midlands styres siden 1986 av syv distriktsråd i de enkelte byer med omegn.

Noen tjenester besørges felles for alle distrikter, som polititjenester, brannvesen og kollektivtransport, renovasjon og sivilforsvaret. Det finnes ikke noe egentlig grevskapsorgan for dette, men i stedet råd opprettet av distriktene i fellesskap.

West Midlands er dermed bare et seremonielt grevskap, med en stattholder.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det meste av området har historisk sett tilhørt andre grevskaper. Birmingham og Coventry tilhørte Warwickshire, Wolverhampton og det meste av Black Country var i Staffordshire, mens resten av Black Country var i Worcestershire.

Tanken om å opprette et grevskap rundt Birmingham kom i 1960-årene, i Redcliffe-Maudrapporten om Englands lokaladministrasjon. I de opprinnelige planene skulle det opprettes som et storbyområde og ikke som et grevskap, med ganske annerledes grenser; blant annet var ikke Coventry med i forslaget. Edward Heaths regjering tiltrådte i 1970, og endret drastisk på forslaget, og i 1972 ble det lagt fram en ny plan med dagens grenser. Grevskapet ble så opprettet to år senere.

At Coventry ble inkludert var svært kontroversielt, da mange mente at byen hadde mer til felles med Warwickshire enn Birmingham. Det er fortsatt mange som ønsket å tilbakeføre Coventry til sitt gamle grevskap, og enkelte organer, som det offentlige helsevesen, er felles for Warwickshire og Coventry.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]