Krabbeetersel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Krabbeetersel
Krabbeetersel
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lobodon carcinophagus
Hombron & Jacquinot, 1842
Norsk(e) navn: Krabbeetersel, krabbespisersel
Hører til: Hårseler,
seler,
bjørnelignende rovpattedyr
Habitat: Hav
Utbredelse: Antarktis
Utbredelseskart for krabbeetersel

Krabbeetersel (Lobodon carcinophagus) er medlem av Phocidaefamilien (hårseler, «ekte sel»). De er slanke seler som blir omtrent 2,5 meter lange med en vekt på opp til 400 kg. Hanner og hunner er omtrent like store. Deres utbredelse er sirkumpolar rundt Antarktis, men de foretrekker pakkis fremfor åpent hav. I sjeldne tilfeller kan de påtreffes ved kysten av Sør-Afrika, New Zealand og Australia.

Tennene filtrerer ut krill fra sjøvannet

Til tross for navnet lever de nesten utelukkende av krill, og de har utviklet spesielle tenner som gjør dem i stand til effektivt å filtrere ut krill fra vannet. Krabbeetersel er i stand til å dykke ned til 250 meters dybde, men mesteparten av tiden de bruker på å spise foregår på dybder mindre enn 20 meter. Krabeetersel er byttedyr for leopardseler og spekkhoggere.

Det er antatt at krabbeetersel er den vanligste selarten med anslagsvis 10 til 15 millioner individer. I motsetning til pelssel opptrer de vanligvis i små familiegrupper. Individer som har oppnådd en alder på førti år er kjent. Hunnselen føder én selunge som ved fødselen normalt er 1,2 meter lang og 20 til 30 kilo tung.


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Lobodon carcinophagus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Lobodon carcinophagus – detaljert artsinformasjon


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
AntarktisstubbDenne Antarktisrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.