Snøscooter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Snøscooter
Fritidskjøring med snøscooter.
Fra Alta, Finnmark.

En snøscooter, snøskuter eller beltemotorsykkel er et kjøretøy som blir drevet framover av en forbrenningsmotor koblet til ett eller to gummibelter med kammer og som blir styrt ved hjelp av ski. Noen eldre modeller kan ha to belter og ei ski. Et belte og to ski er mest vanlig i dag, men det finnes også modeller med to ski og to belter. Man får også snøscootere men én ski og et belte, disse er kalt "Snowhawk". Fremkommelighet og skånsomhet mot naturen er snøscooterens sterkeste side, den har derfor normalt ikke behov for vei eller preparerte leder. Snøscootere er konstruert for å bli brukt på snø eller is. Tidligere hadde de fleste snøscootere en totakts bensinmotor med innsprøytning.

I den senere tid har firetaktsmotorer med blitt vanlig hos alle fabrikat Med Arctic cat sin Suzuki produserte 1100turbo som den største med 177 standard Hk. En Moderne snøscooter er underlagt svært strenge utslipp og støy krav. Og benytter seg av lettvekts matterialer som Aluminium, Magnesium, karbonfiber og andre kompositmaterialer. Dette kombinert gir en moderne snøscooter svært liten egenvekt ,høy efekt og liten miljøpåvirkning.

Det finnes i dag fem store snøscooterprodusenter, Polaris (USA), Ski-Doo (Canada), Yamaha (Japan / USA), Arctic Cat ( USA/Japan Yamaha/Suzuki) og Lynx (Finland, eid av Bombardier, som også eier Ski-Doo).

Snøscooter i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er kjøring med snøscooter regulert av lov om motorferdsel i utmark og vassdrag.[1] Denne loven kom i 1978 og ble revidert i 1988. Før denne loven ble innført, var det fri ferdsel i utmark. Det ligger nå an til at forvaltningen skal overføres til komunnene.

I enkelte kommuner i Norge er det tilrettelagt med løypenett for rekreasjonskjøring med snøscooter. Disse finnes både i Nord- og Sør-Norge. Lov om motorferdsel i utmark gjelder ikke i innmark, privat vei, havis og på Svalbard. Denne praksisen blir nå tatt i bruk i flere komunner

I vegtrafikklovgivningen omtales snøscooter som beltemotorsykkel. Det finnes for øvrig ingen snøscooterprodusenter i Norge, men det er en produsent av snøscootersleder.

Det finnes flere typer snøscootere.

De vanligste kategoriene er sport/løype-, crossover/hybrid, løssnø- og arbeidsscooter. Sports/løype-scooterene har den vanligste beltelengden på 307-327cm og 3538cm bredde med knaster som vanligvis er 32-44mm høye, men finnes også i 305cm, 325cm og 330cm. Sports/løøypescootere har vanligvis litt forsterkninger i ramme og kraftigere støtdempere for å takle kraftige ujevnheter og hopp.

Crossover/hybrid-scooterne har et middels langt belte som vanligvis er ca. 345-665cm, 28-42 cm brede og med knaster som er fra 32-52mm høye, disse er laget for å kjøres både på, og utenfor løype og er derfor en kombinasjon av løypescootere og løssnøscootere.

Løssnøscootere har ulike lengder på beltet, men alle har som regel et belte på over 365cm, bredden er det samme som på crossoverscooterne, men knastene er vanligvis 51-65mm høye for å få bedre tak i snøen utenfor løype. Forstillingen er også litt annerledes enn sport/løype- og crossover/hybrid, det er kortere avstand mellom skiene for å gjøre scooteren mer lettmanøvrert og gjøre det lettere å holde den på en ski. En avart av disse er Asult / AC HCR segmentet med maskiner primært bygget for bakkeløp. Med stivere belter ( 90 durometer) og bedre, bredere front fjæring og høykvalitets dempere

Arbeidsscootere har et bredere belte på rundt 38-60cm bredde og en lengde tilsvarende løssnøscootere, men med knaster tilsvarende løypescootere. Dette er for å få mest mulig kontaktyte med snøen og flyte på den for å få god trekkegenskaper når man sleper tung last.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lovdata: Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Snowmobiles – bilder, video eller lyd