Nusaybin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Nisibis)
Gå til: navigasjon, søk
Nusaybin
Nusaybin
Fra en gate i byen, den syriske grensen går rett nedenfor
Land Tyrkia Tyrkia
Befolkning 83 832 (2009)

Nusaybin (akkadisk: Naṣibina;[1] gammelsyrisk: ܢܨܝܒܝܢ, Niṣībīn; armensk: Մծբին, Mtsbin; kurdisk: Nisêbîn), tidligere nevnt som Nisibis, Nisibia, og Nisibin, var en oldtidsby i sørøstlige Anatolia, men er i dag en liten tyrkisk by på grensen mot Syria. Den syriske nabobyen Qamishli er hovedsakelig en utvidelse av Nusaybin, og var inntil nylig den meste folkerike delen. Om det ikke var for den internasjonale grensen mellom Syria og Tyrkia som går midt i det urbane området, ville det ha vært én by.

Tidligere har arameere, assyrere, mhallamiere og armenere bodd i byen. I dag bor det 83 832 per 2009,[2] hovedsakelig kurdere. Nisibis var den mesopotamiske byen som Aleksander den stores etterfølgere gjenstiftet som Antiokia Mygdonia (gresk: Αντιόχεια της Μυγδονίας). Byen nevnes allerede på assyrisk tid. Den ble omtalt av flere greske skribenter. På et senere tidspunkt kom den til å ha betydning for Romerriket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «People, gods, & places» i: Mechanisms of Communication in the Assyrian Empire, History Department, University College London, 2009
  2. ^ Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) Sonuçları