Siumut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Siumut
Land Grønland
Erklært ideologi Demokratisk sosialisme[1]
Grunnlagt 29. juli 1977
Formann Aleqa Hammond (2009)
Ungdomsorg. Siumup Inuusuttunut Suleqatigiiffiata
Tilknytting SI, SAMAK
Representanter:
Landstinget
14 / 31
(2013)
Folketinget
1 / 2
(2011)

Siumut (norsk: Fremover) er et sosialdemokratisk politisk parti på Grønland. Partiet var i begynnelsen mer en bevegelse enn et politisk parti, men i 1977 ble det formelt stiftet som politisk parti. Partiet ledes fra 2009 av Aleqa Hammond. Siumut har 14 av 31 representanter i Grønlands landsting og den ene av to grønlandske representanter i Folketinget.

Siumut legger også vekt på sosial trygghet og en likere fordeling av godene, og ansees gjerne som et sosialdemokratisk parti. Siumut støtter hjemmestyreordningen, som innebærer at Grønland er unikt, og skal styres forskjellig fra resten av det danske riket. Hjemmestyreordningen setter også den grønlandske befolkningen og kulturen i sentrum for utviklingen.

Siumut har tradisjonelt vært Grønlands klart største parti. Partiet satt med regjeringsmakten frem til landstingsvalget i 2009, da det led et totalt valgnederlag. Hans Enoksen måtte gå av som partiformann og statsminister, og overlot ledelsen til Aleqa Hammond. Ved landstingsvalget i 2013 ble Siumut igjen Grønlands største og regjeringsbærende parti.

Formenn[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Siumuts grundholdninger og Siumuts principprogram». Siumut. 2001. Besøkt 14. mars 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]