Konservativ Ungdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Konservativ Ungdom
Moderparti De Konservative
Erklært ideologi Konservatisme
Grunnlagt 8. desember 1904
Formann Kristoffer Beck (2012)
Hovedkontor Allégade 24A, 1.
2000 Frederiksberg
Nettsted Nettsted
Medlemstall 1 014 (2009)

Konservativ Ungdoms Landsorganisation (KUL), oftest Konservativ Ungdom (KU), er ungdomsorganisasjonen til Det Konservative Folkeparti i Danmark. Gjennom hele organisasjonens historie har Konservativ Ungdom vist seg som et korrektiv til moderpartiet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen ble stiftet som Danmarks Konservative Ungdomsforeninger 8. desember 1904, uavhengig fra partiet Højre, og er dermed verdens eldste politiske ungdomsorganisasjon som fortsatt eksisterer. Organisasjonen ble etterhvert tilknyttet Højre under navnet Højres Ungdom. Dannelsen var en reaksjon på Højres sviktende oppslutning, og mange i organisasjonen var av den oppfatning at Højre opplevde en forgubbing. Højres Ungdom var derfor hoveddrivkraften bak stiftelsen av sitt nye moderparti – Det Konservative Folkeparti – i 1915. Året etter skiftet Højres Ungdom navn til Konservativ Ungdom.

I 1930-årene opplevde Konservativ Ungdom antidemokratiske, nasjonalistiske og tildels fascistiske tendenser innenfor egne rekker, men det lyktes John Christmas Møller og Poul Sørensen i 1936 å felle Jack G. Westergaard som formann og innsette Aksel Møller i hans sted. Møller sørget for at organisasjonen holdt seg til en moderat, konservativ linje.

Under andre verdenskrig ble partiarbeidet liggende nede, men i de kommende tiårene vokste organisasjonen jevnt. I 1980-årene opplevde Danmark en politisk høyrebølge som gjorde Poul Schlüter til statsminister og Konservativ Ungdom til den mest synlige politiske ungdomsorganisasjonen i landet. Fra slutten av 1980-årene sank Det Konservative Folkepartis popularitet og dermed også medlemstallet. På 2000-tallet har Konservativ Ungdom dog opplevd en vekst igjen.

Formenn[rediger | rediger kilde]

 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]