Simon Flem Devold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Simon Flem Devold (født 17. mars 1929 i Namsos som Helge Flem Devold) er en norsk forfatter, journalist og jazz-klarinettist. 3 år gammel flyttet han med sin familie til Ålesund, hvor han vokste opp.

Navneskiftet fra Helge til Simon skjedde i forbindelse med hans tilknytning til Subud, en verdensomspennende sammenslutning med indonesiske røtter der ønsket for den enkelte er å finne frem til det mennesket man vil være her på jord.

Han mottok i 2012 Fritt Ords honnør for hans banebrytende engasjement som formidler av barns stemmer, livserfaringer og rettigheter gjennom spalten «På skråss» i Aftenposten, ofte med utgangspunkt i tabubelagte temaer.[1]

Forfatter og skribent[rediger | rediger kilde]

Devold er kanskje best kjent som representant og forsvarer for barna, blant annet gjennom sin faste spalte i Aftenposten, «På skråss».

Devold bokdebuterte med Gutta og jeg i 1973, en samling portretter av byoriginaler. Han har i alt skrevet 17 bøker, likelig fordelt mellom bøker om barns livsforståelse og rettigheter, og bøker om byoriginaler. Hans kanskje mest kjente bok, Morten, 11 år, er oversatt til blant annet svensk, tysk, nederlandsk og japansk.

Han har også arbeidet som journalist i Sunnmørsposten, der han særlig gjorde seg bemerket med sin skarpe penn – og figuren Maskemakk, som figurerte i Sunnmørsposten på 1970-tallet og var kjent for sin eiendommelige engelsk: «The fast-window went on reason» (Hurtigruta gikk på grunn).

Musikeren[rediger | rediger kilde]

Devold har som musiker ledet S.F.D. Kvartett, og de siste årene samarbeidet mye med Tord Gustavsen. Helge Flem Devolds kvartet spilte swing-jazz à la Benny Goodman og var fra midten av 1950-årene en av de mest kjente jazzgrupper i Norge, spesielt innen sin sjanger. Kvartetten besto opprinnelig av: Helge (Simon) Flem Devold (klarinett og saxofon), Ivar Skuseth (vibrafon), Kåre Halvorsen (piano) og Leif Hessen (trommer). Kvartetten ble fra tid til annen utvidet til kvintett med gitar som tilleggsintrument. Devold bidro på Turid Lisbeth Nygårds barnejazzplate Trollhalen (Musico, 2001). Med Marit Carlsen ga han ut Swingende barnetro (KKV, 1989). Med Jon Kirkebø Rosslund og Pål Are Bakksjø holdt han jazzbarnehage på Hemnesjazz (1999).

Barn av Jorden[rediger | rediger kilde]

Devold fikk i 1987 idéen om at Nordkapp kunne benyttes til noe med positiv betydning langt utover Norges grenser. I samarbeid med blant annet Nordkapps Vel ble sju barn fra ulike kanter av verden samlet på Nordkapp. Herav kommer navnet Barn av Jorden. Prosjektet er omdannet til en pris som blir gitt en person eller et prosjekt som har vist omsorg og evne til å hjelpe nødlidende barn. Barn av Jordens Pris er på 100 000 kroner, og deles ut hvert år i juni på Nordkapp.

Priser og anerkjennelser[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Petter Skauen 
Brobyggerprisen
Neste mottaker:
 Hanne Sophie Greve 
Forgjenger:
 Ole Fyrand 
Booth-prisen
Etterfølger:
 Ingvar Ambjørnsen 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ fritt-ord.no (24. august 2012): [1], hentet 24. august 2012


personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)