Sentralasiatisk ovtcharka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sentralasiatisk ovtcharka
Sentralasiatisk gjeterhund
Sentralasiatisk ovtcharka
Hundetype vakt- og vokterhunder, molosser
Opprinnelse Russland (Sentral-Asia)
Egenskaper vokterhund, vakthund
Forventet livsløp 7-9
Størrelse gigantstor (fra 40 kg)
Passer for erfarne
Anerkjennelser
FCI Gr. 2 Sek. 2
AKC Sjekk!
CKC Sjekk!
KC Sjekk!
UKC Sjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Sentralasia ovtcharka (FCI #335, Sredneasiatskaïa Ovtcharka) er en gigantstor vokterhund av molossertype som stammer fra de sentralasiatiske steppene der den har vært benyttet til å vokte husdyr og eiendeler gjennom århundrer. Russland regnes som hunderasens hjemland.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Ovtcharka betyr gjeterhund, men sentralasiatisk ovtcharka er ikke en gjeterhund i vestlig forstand, men en urtypisk vokterhund. Den stammer fra området mellom steppene mellom Uralfjellene i Russland, Kaspihavet, Tyrkia og det vestre Kina i øst. Dette innbefatter områder i mange land.

Når typen oppsto vet man ikke, men den regnes som svært gammel og kan være flere hundre år i sin opprinnelse. I Asia blir den mange steder brukt som ren kamphund.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Sentralasiatisk ovtcharka er en stor og tung og meget kraftfull molosser av fjelltypen. Den finnes i to pelstyper, en langhåret (7-8 cm pels) og en middels langhåret (3-5 cm pels). Begge utvikler tett underull.

Tispene skal minst måle 60 cm i skulderhøyde og hannene minst 65 cm. Rasen veier typisk 40-70 kg, men det finnes eksempler på hunder som har veid betydelig mer. Kuppering av hale og ører forekommer i visse regioner, men er forbudt i mange europeiske land.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Sentralasiatisk ovtcharka har ypperlige bruksegenskaper som vokterhund, vakthund, kløvhund og trekkhund med mer. Den er ikke en typisk familiehund, men for de rette vil den også bli en god sådan hund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Sentralasiatisk ovtcharka er en primitiv hund som bare passer for spesielt interesserte med solid erfaring. Den er stor og trenger godt med mosjon og en god del pelsstell, avhengig av type. Den regnes som svært mistroisk ovenfor fremmede og kan være aggressiv om situasjonen mistolkes, også ovenfor fremmede barn. På grunn av sine sterke beskyttelseinstinkter, bør hunden være under nøye oppsyn i kontakt med fremmede barn. De samme instinktene gjør den dog til en svært dyktig vokterhund.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sentralasiatisk Ovtcharka - stor hunderase fra Russland». 1. oktober 2014. Besøkt 24. desember 2014.