Rutemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rutemåler
Nomenklatur
Chiasmia clathrata (Semiothisa clathrata)
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
rutemåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektChiasmia
Økologi
Habitat: enger og heier
Utbredelse: den palearktiske sone
Rutemåler -

Rutemåler (Chiasmia clathrata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne kontrastrikt fargede arten forekommer over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (vingespenn 20 – 25 mm), slank, kontrastrikt farget måler. Vingene er hvitgule til hvite, med fire, mer eller mindre uregelmessige, brune til brunsvarte tverrbånd. Sammen med de mørke vingeårene danner disse et rutemønster. Rutemåleren ligner hunnen av lyngmåler (Ematurga atomaria), men er mer kontrastrikt farget. På undersiden av vingene er tverrbåndene lysere, lyst rødlig brune. Larven er glatt, grønn med en lys sidestripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever i åpne områder som blomsterenger og heier. Larvene lever mest på planter i erteblomstfamilien, som kløver (Trifolium spp.), blålusern (Medicago sativa) og erteknappslekta, men kan også leve på maure (Galium spp.). Denne arten kan ha to generasjoner hver sommer og voksne kan påtreffes mellom april og september. Den overvintrer som puppe. De voksne målerne flyr mest om dagen, men kan også være aktive om natten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av den palearktiske sone, fra Nord-Afrika gjennom det meste av Europa østover til Kina, Japan og Korea, også i Iran. I Norge finnes den over nesten hele landet, men er mindre vanlig på Vestlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]