Pungulv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Pungulv
Pungulv i Hobart Zoo, 1933
Pungulv i Hobart Zoo, 1933
Vitenskapelig(e)
navn
:
Thylacinus cynocephalus
George Prideaux Robert Harris, 1808
Norsk(e) navn: pungulv
Hører til: pungrovdyr,
pungdyr,
pattedyr
Habitat: trolig tørre eukalyptus-skoger, våtmark og gressletter
Utbredelse: Australia og Tasmania

Pungulven (Thylacinus cynocephalus), kalt Tasmansk tiger på engelsk, er en utdødd art av pungrovdyr. Av utseende så den ut omtrent som en hund, men var et pungdyr og dermed ikke i slekt med hundedyr. På ryggen og halen hadde den karakteristiske brune striper.

Opprinnelig levde det pungulv over det meste av Australia og på Tasmania, men på fastlandet ble de fortrengt av de australske dingoene som fulgte med aboriginene fra nord. Man mener at pungulven døde ut på fastlandet rundt Kristi fødsel. Men på Tasmania levde de i beste velgående fram til den britiske koloniseringen. Pungulven kom i konflikt med bøndene på grunn av at den jaktet på sauer, men det var trolig en kombinasjon av jakt og sykdom som utryddet den.

Den siste pungulven døde trolig i fangenskap i Hobart Zoo på Tasmania den 7. september 1936[1], selv om det har angivelig vært flere observasjoner etter dette tidspunktet. Det finnes imidlertid ingen håndfaste bevis for at pungulver har eksistert etter denne datoen.

Australske forskere har forsøkt å klone pungulv fra et foster som har vært lagret i sprit. Dette har vist seg vanskelig på grunn av større DNA-skader enn forventet. Det er likevel håp om at arten en gang i fremtiden kan gjenopplives.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Illustrert Vitenskap, nr. 15, 2008, side 21
Commons Commons: Thylacinus cynocephalus – bilder, video eller lyd