Philippe Leclerc de Hauteclocque

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
JACQUESLECLERC.JPG

Philippe Leclerc de Hauteclocque (født 22. november 1902, død 28. november 1947) var en fransk general under andre verdenskrig. Den franske stridsvognen Leclerc er oppkalt etter ham.

Han ble døpt Philippe François Marie, comte de Hauteclocque, men forandret navnet sitt i 1945 til hans alias i den franske motstandsbevegelsen. I Frankrike er han kjent som Maréchal Leclerc.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Leclerc ble født i Belloy-Saint-Léonard i Somme og var sønn av Adrien, greve av Hauteclocque (1864–1945) og Marie-Thérèse van der Cruisse de Waziers (1870–1956). Han studerte ved École spéciale militaire de Saint-Cyr og ble uteksaminert i 1924. I 1937 ble han utnevnt til kaptein, brigader i 1941 og generalmajor i 1943.

Under andre verdenskrig sluttet han seg til de frie franske styrkene etter Frankrikes fall. Han ble utnevnt til major og beordret til Fransk Ekvatorial-Afrika som guvernør av Fransk Kamerun fra 29. august 1940 til 12. november 1940. Han kjempet mot Vichy-franske styrker i Tsjad og deltok i felttoget i Nord-Afrika.

Da D-dagen kom ledet han den 2. frie franske panserdivisjon, som befridde Paris. Han tok imot Dietrich von Choltitzs overgivelse av byen. 2. frie franske panserdivisjon befridde deretter Strasbourg og da krigen i Europa sluttet sto de i Berchtesgaden, også kjent som Hitlers Ørnerede. Han ble deretter utnevnt til øverstkommanderende over de franske styrkene i Stillehavsområdet og var Frankrikes representant under den japanske kapitulasjonen. I mai 1945 ble han tildelt Æreslegionen. Han ble også utnevnt til Frigjøringsordenen.

Som fransk øverstkommanderende i Indokina ledet han de franske styrkene i Det franske ekspedisjonskorps i Det fjerne østen under begynnelsen av første indokinesiske krig og mente man skulle forhandle med Viet Minh, da forhandlingene mislyktes ble han erstattet med Jean-Etienne Valluy.

Han døde i et flykrasj ved Colomb-Béchar i Algerie.