Otrøvatnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Otrøvatnet
E16 går langs Otrøvatnet.
E16 går langs Otrøvatnet.
Beliggenhet Vang (Oppland)
Vassdrag Drammensvassdraget
Areal 2,19 km²
Høyde 971 – 966 moh.
Omkrets 8,08 km
Lengde ca. 2,6 km
Bredde ca. 1 km
Kilde NVE

Otrøvatnet er et vann som ligger i Vang kommune i Oppland, 971 moh. Dette er utspringet til den lengste grenen av Drammensvassdraget: Begna, som renner gjennom Valdres. Den lange vannveien fra Otrøvatnet til Drammensfjorden er 301 km.

Omliggende steder og landskap[rediger | rediger kilde]

På nordsiden av vannet går riksvei Riksvei E 16.svgEuropavei 16 mellom Bergen og Oslo langs et bratt fjellparti opp mot et fjellplatå som ligger ca. 400 m høyere. På sørsiden skråner det skogkledte terrenget mye slakere opp mot et platå på ca. 1200 moh. I vestenden av vannet ligger Nystuen skysstasjon «Nystøgo», som opprinnelig var en av statens fjellstuer. Ca 4 km i vest er grensen til Sogn og Fjordane, og bare 1 km over grensen ligger Øvre Smeddalsvatnet (932 moh) som har utløp vestover mot Lærdal ved Sognefjorden. Vest for Otrøvatnet ligger også St. Thomas-kirken. På nord-østsiden, hvor Begna har sitt utspring, ligger gården Grinde. Langs hele østsiden ligger et spredt hyttefelt i skogsterreng i tilknytning til alpinbakkene ved Filefjell skiheiser. På sørsiden ligger hyttetunet Gamlestoga.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

  • Filefjell skiheiser med alpinbakker, ca. 1 km øst for vannet.
  • Kiting, det har vært arrangert Norgescup i kiting som også foregår utpå isen.
  • Langrenn, bl.a. en 10 km dobbel skiløype rundt vannet, men også oppkjørte løyper opp til enkelte fjelltopper i nærheten.
  • Fiske, stort sett fjellørret.

Fauna[rediger | rediger kilde]

Det er ikke bare mennesker som har dette området som hovedvei mellom øst og vest. Liene på spesielt nordsiden, men også delvis på sørsiden, av vannet er en viktig sesongvis trekklinje for bl.a. hjort og elg mellom Vestlandet (Lærdal) og Østlandet (Valdres).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

OpplandstubbDenne Opplandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.