Oslo Konserthus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oslo Konserthus
Beliggenhet
LandNorge
StrøkVika
StedOslo
Historiske fakta
FormålKonserthus
Eier(e)Oslo kommune
ArkitektGösta Åbergh
Etablert1966
Ferdigstilt22. mars 1977
Kart
Oslo Konserthus
59°54′47″N 10°43′47″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Inngangspartiet til Oslo Konserthus. Til venstre Turid Angell Engs «Heptakord» og til høyre Harald Oredams «Jordemusikk»

Oslo Konserthus er et konserthus som ligger i bydelen Vika i Oslo. Det er tilholdssted for Oslo-Filharmonien. Konserthuset eies av Oslo kommune og administrerende direktør er Jørgen Roll.

Historie[rediger | rediger kilde]

Konserthuset ble åpnet den 22. mars 1977. Det var opprinnelig kommunens plan å legge Konserthuset på en tomt ut mot Rådhusplassen, men et omdiskutert makeskifte førte til at Konserthuset ble plassert et annet sted i samme kvartal, mens Wilhelmsens rederi fikk disponere konserthustomten til sitt kontorbygg. Arkitekten Gösta Åberghs originale utkast til Oslo Konserthus ble tegnet allerede i 1957, men det var ikke før i oktober 1966 at selskapet Oslo Konserthus AS ble stiftet og planene ble konkretisert.

Konserthuset i korte trekk[rediger | rediger kilde]

Oslo Konserthus er en ledende arena i norsk kultur- og musikkliv.

Den karakteristiske bygningen med det «svevende» inngangsparti fra Vikaterassen består av to konsertsaler, flere større foajéområder, barer og billettekspedisjon. Verdens fremste artister og orkestre besøker jevnlig huset og det er et vidt spenn i sjangere: Jazz, rock, pop, country, klassisk, folkemusikk m.m. Oslo Konserthus er fast tilholdssted for Oslo Filharmoniske Orkester.

Oslo Konserthus eier plassen foran huset og lokalene under denne. I januar 2018 åpnet Oslo Konserthus et nytt kulturtilskudd i Vika, kalt Røverstaden. Huset ligger rett under Oslo Konserthus i Munkedamsveien 15, og rommer kreative bedrifter i øvre etasje, samt en egen konsertscene “ KLUBBEN” i de legendariske kjellerlokalene som tidligere rommet Club7 og Sardines. I tillegg serveres mat og drikke i trivelige omgivelser i mellometasjen. Inngang finner du ved gateplan i Munkedamsveien.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Bygget ble tegnet av den svenske arkitekten Gösta Åbergh. Fasaden er dekket med lys grå «Tolgagranitt» som er en trondhjemitt fra Tolga i Østerdalen.[1] Store Sal har plass til 1404 publikummere pluss 212 i podieterrassen.

Orgelet[rediger | rediger kilde]

Oslo Konserthus har et av Norges største orgel. Det har 90 stemmer og er bygget av den tyske orgelbyggeren Paul Ott i 1978. Gunnar Petersen-Øverleir er instrumentets faste organist.

Konserter[rediger | rediger kilde]

Oslo Konserthus har to konsertsaler med henholdsvis 1404 og 266 plasser. Det er ca. 300 kulturarrangementer i konserthuset hvert år, med et samlet besøkstall på over 200 000.

På torsdager holder Oslo Filharmoniske Orkester konsert.

Konserthuset er en populær scene for musikere og band i alle sjangre. Band og musikere som opeth, Lisa Nilsson, The Hollies, sting, Diana Krall, Dream Theater, Ludovico Einaudi og Bob Dylan har gjestet huset. I tillegg til kjente klassiske musikere som Anne-Sophie Mutter, José Carreras, Cecilia Bartoli, Bryn Terfel har også musikere som Tina Turner, Wenche Myhre, Nick Cave, Bill Wyman, The Moody Blues, Neil Young, Prince, Elvis Costello, Procol Harum, Yes, Brian Wilson, Jackson Browne og Lou Reed holdt konserter i huset. Av jazzutøvere kan nevnes Sammy Davis jr., Ella Fitzgerald (tre konserter) og Oscar Peterson trio med Niels Henning Ørsted Pedersen. Liberace har også gjestet konserthuset i 1981.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Institutt for geofag. Universitetet i Oslo. Geologien i sentrum – geologiske byvandringer i Oslo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]