Nouri al-Maliki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nouri al-Maliki
نوري كامل المالكي
Nouri al-Malikiنوري كامل المالكي
Nouri al-Maliki i Bagdad april 2006
Født 20. juli 1950 (64 år)
Irak Abu Gharaq Irak
Iraks statsminister
20. mai 2006 – i dag
Forgjenger Ibrahim al-Jaafari


Nouri Kamel al-Maliki (arabisk: نوري كامل المالكي DIN: Nūrī al-Mālikī; født 20. juli 1950) er Iraks statsminister. Han er muslim og nestleder i det muslimske Dawa-partiet. Malikis nåværende mandatsperiode varer frem til 2014, og Maliki har styrt Irak i to perioder. Han er gift og far til en sønn og tre døtre.

Kort biografi[rediger | rediger kilde]

Nouri Maliki ble født nær den irakiske byen Hilla i 1950. Han studerte arabisk litteratur ved universitetet i Bagdad, i studietiden meldte han seg inn i det shiamuslimske Dawa-partiet og ble aktiv i opposisjonen mot Baatistpartiets styre under Saddam Hussein. Etter universitetet arbeidet han i undervisningsdepartementet i Hilla.

I 1980 måtte Maliki rømme fra Irak sammen med resten av partiledelsen. Etterhvert bosatte han seg i Syria frem til Saddam-regimets fall i 2003. I Syria arbeidet han for partiet imot regimet i Irak, men hadde ingen betydelig rolle. I denne perioden tok han pseudonymet «Jawad» som han brukte frem til han ble statsminister.

Etter invasjonen i 2003 ble Malaki nestleder i komiteen som skulle fjerne baatistenes innflytelse i det irakiske samfunnet. I januar 2005 ble han valgt inn i den foreløpig nasjonalforsamlingen, og spilte en viktig rolle i forhandlingene som ledet fram til ny grunnlov høsten 2005. Han var også nestleder i Dawa-partiet, under Ibrahim al-Jaafari som også var statsminister i overgangsregjeringen som leder for Shia-alliansen.

Statsminister[rediger | rediger kilde]

Etter valget på nasjonalforsamling i desember 2005 fortsatte Shia-alliansen som den største blokken, men al-Jaafaris kandidatur var lite populært blant kurdere og sunnier. Konstituering av ny regjering ble utsatt til april 2006 da al-Jaafari trakk seg og Shia-alliansen lanserte Maliki som sin kandidat.

Den 22. april 2006 ble Nouri al-Maliki utpekt som statsminister i Irak av president Jalal Talabani. Utnevnelsen var starten på harde forhandlinger om sammensetningen av den nye samlingsregjeringen på 37 medlemmer som ble godkjent av nasjonalforsamlingen 20. mai. De viktige posisjonene som forsvars- og innenriksminister ble ikke besatt før 6. juni. Det blir antatt at Malkavis svake posisjon vil gi enkeltministre betydelig makt.

Maliki besøkte USA i juli 2006 og Iran den 11-12. september[1]

Som statsminister har Maliki hatt som mål å samle landet, i begynnelsen av statsministerperioden var det liten fremgang. Men etterhvert har situasjonen blitt bedre med mindre vold og terror. Irakiske styrker har overtatt ansvaret over stadig mer av landet.

2.3. mars 2008 besøkte Irans president Mahmoud Ahmadinejad Irak, som den første iranske presidenten noensinne, og hadde bl.a samtaler med Maliki.

25. mars 2008 begynte den irakiske hæren startet en operasjon (kodenavn Saulat al-Fursan, engelsk: Operation Charge of the Knights[2]) som hadde til hensikt å drive Mehdihæren ut av den sørlige irakiske byen Basra.[2] Slaget ble betegnet som den største operasjonen de irakiske regjeringsstyrkene har utført siden Saddam Husseins tid.[3] Maliki overvåket personlig operasjonen i Basra, ifølge en britisk militær talsmann.[4] Kampene i Basra spredde seg etterhvert til flere byer i det sørlige Irak, inklusive Bagdad. Etter en stund flyktet ledelsen for militsen til Iran og voldsnivået har falt betydelig.

Utdypende artikkel: Slaget om Basra 2008

Utdypende artikkel: Mahdi-militsens opprør 2008

Maliki fikk fortsette i embedet etter valget i 2011. Han har uttalt at han ikke vil stille til en tredje periode som statsminister, neste valg er i 2014.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Nouri al-Maliki – bilder, video eller lyd