Nasjonalforsamlingen for Wales

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nasjonalforsamlingen
Nasjonalforsamlingen

Nasjonalforsamlingen for Wales (walisisk Cynulliad Cenedlaethol Cymru, engelsk National Assembly for Wales) er en folkevalgt forsamling med lovgivende myndighet i Wales.

Forsamlingen har seksti medlemmer, kjent som Assembly Members (AM) / Aelod y Cynulliad. De velges for fireårsperioder, med førti valgt ut fra geografiske kretser med flertallsvalg og tyve fra fem regioner der man benytter D'Hondts metode for å få proporsjonal representasjon.

Opprettelsen skjedde som følge av devolusjon, en prosess hvor nasjonene som utgjør Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland har fått stadig økende grad av selvstyre. Den ble vedtatt opprettet ved folkeavstemning i 1997, og formelt opprettet ved Government of Wales Act 1998. Den første sesjonen åpnet i 1999. Lover som vedrører hele kongeriket blir fortsatt vedtatt i Det britiske parlamentet, og både statssekretæren for Wales og Det britiske parlamentet har vetorett overfor forsamlingen.

Lord Elis-Thomas (Plaid Cymru) har vært president (presiding officer) for Nasjonalforsamlingen for Wales siden 12. mai 1999, gjenvalgt 2003 og 2007.