Maximilian von Weichs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Maximilian von Weichs
Maximilian von Weichs
Maximilian von Weichs (til høyre), sammen med general Hans von Greiffenberg (i midten)
Født 12. november 1881
Keiserriket Tyskland Dessau, Sachsen-Anhalt
Død 27. juni 1954
Tyskland Rößberg ved Bonn, Nordrhein-Westfalen
Troskap Keiserriket Tyskland Tyske keiserriket til 1918
Tyskland Weimarrepublikken til 1933
Tyskland Tyskland til 1945
Tjenestetid 19011945
Rang Generalfeltmarskalk
Enhet Kaiserliche Armee Kaiserliche Armee
Reichswehr Reichswehr
Wehrmacht Heer Wehrmacht Heer
Kommandoer 2. armé
Armégruppe B
Armégruppe F
Militære slag Første verdenskrig
Andre verdenskrig
Utmerkelser Jernkorsets ridderkors med ekeløv
Østfrontmedaljen

Maximilian Maria Joseph Karl Gabriel Lamoral Reichsfreiherr von Weichs zu Glon (født 12. november 1881, død 27. juni 1954) var en tysk offiser og generalfeltmarskalk under andre verdenskrig.

Weichs gikk inn i det bayerske kavaleriet i 1901, og deltok med dette i første verdenskrig, fra 1915 var han i generalstaben til 3. bayerske armekorps. Etter fredsslutningen fortsatte han i det nyopprettede Reichswehr hvor han hadde ulike generalstabsposisjoner, fram til han i oktober 1937 ble sjef for 13. armekorps og deltok med dette i innmarsjen i Sudetenland.

Flygeneral Milch, general Keitel, generaloberst Brauchitsch, generaladmiral Raeder og Weichs under «Dagen for de væpnede styrkene» 12. september 1938 under Rikspartidag Stor-Tyskland

Etter suksess i felttogene i Polen og Frankrike deltok han i operasjon Barbarossa, invasjonen av Sovjet og ledet først en armé for så å få kommando over Armégruppe B som angrep mot Stalingrad. Under slaget om Stalingrad advarte han Adolf Hitler om sine utsatte flanker, men ble ikke hørt og mistet kommando da han foreslo retrett idet styrken var i ferd med å bli avskåret.

Maximilian von Weichs fikk i august 1943 kommando over Armégruppe FBalkan og ledet i 1944 den tyske retrett fra Hellas og mesteparten av Jugoslavia. Ved krigens slutt ble han arrestert av amerikanske tropper i mai 1945 og under Nürnbergprosessen ble han anklaget for krigsforbrytelser overfor partisaner, men hans sak ble fjernet fra den såkalte Gisselprosessen på grunn av sykdom uten at han ble dømt.