Martin Bormann den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Martin Bormann den yngre
Født14. apr. 1930[1]Rediger på Wikidata
Grünwald
Død11. mars 2013[2][1]Rediger på Wikidata (82 år)
Herdecke
BeskjeftigelseKatolsk prest, teolog Rediger på Wikidata
Utdannet vedReichsschule Feldafing
FarMartin Bormann[3]
MorGerda Bormann
NasjonalitetTyskland
Weimarrepublikken
Nazi-Tyskland
GravlagtNordrhein-Westfalen
UtmerkelserAlfred-Müller-Felsenburg-Preis

Martin Adolf Bormann (19302013) var den eldste av Martin Bormanns ti barn. Adolf Hitler var hans fadder. Han er dermed oppkalt etter sin far og gudfar.

Han ble kalt Kronzi, eller kronprinsen og var en ivrig nazist som barn og gikk på nazipartiets partiakademi i Bayern under krigen.

I 1944 besøkte han sammen med sin søster Eike Heinrich Himmlers elskerinne Hedwig Potthast som var naboen deres. Hun viste dem et loftsrom med møbler laget av menneskeknokler og et eksemplar av Mein Kampf innbundet i huden fra ryggen til et menneske.[4]

I 1947 konverterte han til den katolske kirke og ble i 1953 prest. Han sluttet seg til Ordensgemeinschaft der Herz-Jesu-Missionare i Kongo i mange år. Han søkte senere om overføring til tjeneste i Sør-Amerika, men dette ble avslått i Vatikanet, da de fryktet for at farens renommé ville skade tjenesten, og på grunn av ryktene om at faren skulle ha greid å flykte til Sør-Amerika. Skuffet over dette forlot han prestegjerningen, og etter en alvorlig skade etter en bilulykke i 1969, ble han pleiet av nonnen Cordula, som også ble fritatt fra sine klosterløfter da de giftet seg i 1971.

Han ble teologilærer og pensjonert i 1992. Så sent som i 2001 reiste han rundt i Tyskland og Østerrike og snakket om det tredje rikets redsler. Han besøkte til og med Israel og møtte overlevende fra holocaust.

Hans far var kjent som en rå og brutal mann, og sønnen kommenterte lakonisk at han hadde hatt grunn til å være redd hvis faren hadde overlevd krigen, for «det var bare én gruppe hans far hatet mer enn jødene, og det var katolikkene».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Salzburgwiki, oppført som Martin Bormann (junior), Salzburgwiki ID 25770[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Theologian Martin Bormann dies|waz.trauer.de»[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Causey, C. (2016). The Lion and the Lamb: The True Holocaust Story of a Powerful Nazi Leader and a Dutch Resistance Worker. WestBow Press.

Litteratur[rediger | rediger kilde]