München-massakren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bygningen hvor de israelske gislene ble holdt er nesten uforandret i dag. Vinduet til leilighet nummer 1 kan sees helt til venstre, under balkongen.

München-massakren fant sted under de olympiske sommerlekene i München i 1972. Den 5. september 1972 klarte åtte palestinske terrorister å ta seg inn i OL-byen. De fant og drepte to israelske idrettsutøvere og tok ytterligere ni til fange. Terroristorganisasjonen «Sort September», som holdt de israelske idrettsutøverene som gisler, krevde at 200 geriljasoldater som satt i israelske fengsler, skulle slippes løs. På flyplassen i München gikk tysk politi til aksjon mot gisseltakerne og alle gislene ble drept. En tysk politimann ble drept av terroristene.

Senere klarte tyske myndigheter å fange tre overlevende kidnappere. Denne begrensede suksessen ble imidlertid overskygget av kapringen av et Lufthansa-jetfly to måneder senere. Kaprerne krevde at de tre fengslede palestinerne skulle løslates, og dette ble gjort.

Kort etter massakren ble antiterrorenheten GSG9 opprettet, for bedre å kunne håndtere gisselsituasjoner i fremtiden.

Som hevn for massakren drepte israelske agenter 11 av PLOs mest sentrale terrorledere, og til sist – ved en feil – den marokkanskfødte kelneren Ahmed BouchikhiLillehammer i Norge, som de trodde hadde vært involvert i München-massakren (se Lillehammer-saken).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Munich massacre – bilder, video eller lyd