Loyalist Volunteer Force

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Loyalist Volunteer Force (LVF) er en lojalistisk paramilitær organisasjon i Nord-Irland. Den ble dannet ved splittelse i Ulster Volunteer Force (UVF), da de mest militante medlemmene under ledelse av Billy Wright i 1996 brøt ut i protest mot fredsprosessen. LVF regnes som en illegal terrororganisasjon i Storbritannia og Irland.

Bruddet med UVF[rediger | rediger kilde]

Billy Wright antas å ha vært ansvarlig for mord på omkring tretti katolikker hvorav de aller fleste var tilfeldige sivile, og var leder for UVFs brigade i det sentrale Ulster. I forbindelse med Drumcree-konflikten i 1996 ble interne uenigheter mellom Wright og UVFs stab i Belfast forverret. Da man fant liket av en katolsk drosjesjåfør, en ung mann som nylig hadde gått ut fra universitetet, dumpet noen få kilometer fra Lurgan, falt mistanken på Wrights menn. UVFs ledelse valgte derfor å suspendere hans brigade, ettersom den hadde brutt våpenhvilen organisasjonen hadde kunngjort i 1994.

Wright opprettet da LVF, og fikk med seg de fleste av medlemmene fra sin gamle brigade. Han hadde tidligere vært legpredikant, og la strenge moralske regler på medlemmene. Blant annet er det kjent at han forbød pornografi i LVFs avdeling i Maze fengsel.

Denne avdelingen ble opprettet etter at Wright ble dømt for truende oppførsel. Dette var den strengeste tiltalen man kunne understøtte med beviser. Han ble dømt til åtte års fengsel, og da han kom til Maze krevde han en egen fløy til fanger fra LVF. Myndighetene gikk med på dette; på grunn av feider mellom organisasjonene var det uansett ofte nødvendig å skille dem fra hverandre. Ettersom LVF ikke var noen stor organisasjon ble fløyen også brukt til medlemmer av andre små lojalistiske grupper.

Drapet på Wright[rediger | rediger kilde]

Wright ble myrdet i fengselet i et godt planlagt angrep den 27. desember 1997 av medlemmer av Irish National Liberation Army (INLA). Mens han ventet i en bil på å bli kjørt for fremstilling klatret tre mann over flere tak og løp over en åpen gårdsplass, fullt synlige for Wrights menn. De kom seg frem til Wright og skjøt ham ned. To andre LVF-fanger i bilen ble ikke skadet.

INLA kunngjorde at drapet var en «henrettelse» på grunn av de sekteriske drapene Wright hadde begått.

Samme kveld drepte LVF-medlemmer en utkaster i Tyrone som hevn. Planen hadde vært å massakrere flere mennesker på puben ofret jobbet på, men han klarte å hindre dette ved å fysisk blokkere inngangen, og ble dermed skutt ned før drapsmennene rømte. Det drapsmennene ikke visste var at ofret hadde hatt en fortid i IRA.

Politisk standpunkt[rediger | rediger kilde]

I mars 1998, mens forhandlingene for Belfastavtalen pågikk, kunngjorde LVF at de støttet Democratic Unionist Partys (DUP) motstand mot avtalen, og at partiet leder Ian Paisley hadde rett. Medlemmer av DUP, blant annet parlamentsmedlemmet William McCrea, har deltatt i offentlige tilstelninger med ledere av UVF, blant annet Billy Wright før han ble arrestert.

Aktivitet[rediger | rediger kilde]

I mai 1998 kunngjorde LVF en våpenhvile, og oppfordret befolkningen til å stemme «nei» i folkeavstemningen om Belfastavtalen. Northern Ireland Office aksepterte i november 1998 LVFs våpenhvile, hvilket førte til at LVF-fanger kunne løslates i henhold til avtalen. Organisasjonen overleverte senere et lite antall våpen til Independent International Commission on Decommissioning: Fire maskinpistoler, to rifler, to pistoler, en avsagd hagle, 348 runder av diverse ammunisjon, 31 haglerunder, fem elektriske detonatorer, to rørbomber, to geværskjefter og fem assorterte magasiner. Ødeleggelsen av disse ble dokumentert på video.

Wrights etterfølger, Mark Fulton, ble funnet hengt i Maghaberry fengsel i 2002. Det antas at han begikk selvmord.

LVF er den eneste paramilitære gruppen i Nord-Irland som har drept en journalist. Martin O'Hagan ble myrdet 28. september 2001, mens han arbeidet med å avsløre LVFs innblanding i heroinhandel. Dette første til at ministeren for Nord-Irland den 12. oktober 2001 kunngjorde at regjeringen ikke lenger anerkjente LVFs våpenhvile.

Til tross for at organisasjonen har erklært krig mot den republikanske bevegelsen, har samtlige ofre vært tilfeldige sivile eller lojalistiske paramilitære[1], med unntak av journalisten og den tidligere nevnte utkasteren som hadde vært medlem av IRA (noe de ikke kjente til, han ble drept fordi han arbeidet på et utested hvor gjestene stort sett var katolikker).

Etter en blodig feide med UVF sommeren 2005 og lojalistisk vold i Belfast i september samme år, kunngjorde LVF i oktober at organisasjonen skulle oppløses som følge av at Den provisoriske IRA hadde latt seg avvæpne.

I februar 2006 kunngjorde Den uavhengige overvåkingskommisjon at feiden med UVF var over, men at LVF fortsatt eksisterte og var tungt innblandet i organisert kriminalitet. Kommisjonen beskrev LVF som en «dypt kriminell organisasjon».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Opplysninger fra http://cain.ulst.ac.uk/sutton/index.html
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 7. august 2010. Besøkt 7. august 2010.