Leopold Mozart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Leopold Mozart

Johan Georg Leopold Mozart (født 14. november 1719 i Augsburg (Bayern), død 28. mai 1787) var en tysk komponist, musikklærer og fiolinist. Han er best kjent som faren til Wolfgang Amadeus Mozart.

Leopold ble født i det nåværende Mozarthaus Augsburg i Bayern som sønn av en bokbinder. Han studerte teologi i Salzburg, men var mer interessert i musikk. I 1740 ble han fiolinist og kammertjener hos grevene av Thurn og Taxis.

1747 ble han gift med Anna Maria Pertl, som han hadde syv barn med. Bare to av dem vokste opp, som begge ble musikalske vidunderbarn: Maria Anna Mozart og Wolfgang Amadeus Mozart.

Leopold Mozart var visekapellmester og hoffkomponist hos de daværende fyrsterkebiskopene av Salzburg, nemlig Schrattenbach og Colloredo.

Selv om Leopold Mozart selv komponerte musikk som stadig spilles er det som genial oppdrager og fremmer av sin sønn Wolfgang Amadeus han først og fremst huskes. I Wolfgangs fødeår 1756 skrev Leopold Mozart sitt verk Versuch einer gründlichen Violinschule, som er en vesentlig kilde til dagens kunnskap om musikkteknikken på 1700-tallet.

Forholdet mellom far og sønn ble fra 1781 merkbart kjøligere, etter at sønnen hadde slått seg ned i Wien. I senere brev til søsteren Anna Maria undertegner han bare som dein Bruder. Som Leopolds dødsårsak ble Magenverhärtung oppgitt, som kanskje kan ha vært magekreft.

Leopold Mozart finnes sammen med sin sønn på en bevart liste over tilstedeværende i frimurerlogen Zur wahren Eintracht i Wien som finnes i det østerrikske hoff- og statsarkivet.