Thurn und Taxis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Familiens våpenskjold

Thurn und Taxis er en tysk fyrsteslekt.

1200-tallet holdt den opprinnelig lombardiske adelsslekten de la Torre (norsk: «fra tårnet») til i Bergamo i Italia. Tårnet (Torre) i familievåpenet ble til Thurn, dachsen (Tasso) ble til Taxis.

Familien ble betrodd befordringen av den keiserlige kurerposten i Det tysk-romerske riket, i Burgund og Nederlandene1400-tallet. Dette var begynnelsen på det internasjonale postvesenet. Tittelen Reichserbgeneralpostmeister gikk i arv i familien fra 1615, og slekten ble opphøyet i fyrstestanden i 1695.

I 1702 flyttet de til Frankfurt am Main, og siden 1743/48 har de hatt sin residens i Regensburg i Bayern. Slektens slott der er et av de største bebodde slott i Europa. Fra 1867 ble postrettighetene til familien mot erstatning nasjonalisert. Huset ledes i øyeblikket av fyrstinne Gloria von Thurn und Taxis, nominelt av hennes sønn fyrst Albert II (f. 1983).

Thurn und Taxis utga egne frimerker fra 1852 til 1866, som var i bruk i mange tyske småstater. Disse kom i parallelle serier med pålydende i henholdsvis groschen og kreuzer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]