Vidunderbarn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Gabriel von Hackls maleri Das Wunderkind («Vidunderbarnet») fra 1874.
Den østerrikske komponisten Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) regnes som en av tidenes mest berømte vidunderbarn. Han begynte å komponere fem år gammel og skrev sin første symfoni som åtteåring. På bildet er han seks år og kledt i hoffklær gitt av det keiserlige hoff i Wien.
Det amerikanske sjakkgeniet Bobby Fischer (1943–2008) og treneren John W. Collins på 1950-tallet.

Vidunderbarn er et barn som har særskilte evner som er svært uvanlige hos barn på samme alder. Barnet kan være ekstremt musikalsk, ha veldig høy IQ, være uvanlig begavet i for eksempel matematikk eller naturvitenskap, ha en særlig høy språklig intelligens eller ha store kunstnerisk eller sportslig talenter.

En vanlig definisjon på et vidunderbarn er et barn som, i en alder av rundt elleve år, altså normalt før puberteten, har evner på ekspertnivå eller forstår de grunnleggende prinsippene i et fagfelt som vanligvis bare voksne behersker.[trenger referanse]

Innen sport og idrett regnes vanligvis aldersspekteret for vidunderbarn å være mellom 15 og 20 år.[trenger referanse]

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Internasjonalt er komponisten Wolfgang Amadeus Mozart det best kjente vidunderbarnet i historien. I Norge har blant annet forfatteren Johan Borgen (som skrev noveller som fireåring), sjakktalentet Magnus Carlsen og pianisten Wolfgang Plagge blitt kalt vidunderbarn.

Lista under viser et utvalg personer som blir betraktet som vidunderbarn på grunn av deres uvanlige talenter og medfødte begavelser.

Se også[rediger | rediger kilde]