Vidunderbarn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Gabriel von Hackls maleri Das Wunderkind («Vidunderbarnet») fra 1874.
Den østerrikske komponisten Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) regnes som en av tidenes mest berømte vidunderbarn. Han begynte å komponere fem år gammel og skrev sin første symfoni som åtteåring. På bildet er han seks år og kledt i hoffklær gitt av det keiserlige hoff i Wien.
Det amerikanske sjakkgeniet Bobby Fischer (1943–2008) og treneren John W. Collins på 1950-tallet.

Vidunderbarn er et barn som har særskilte evner. Barnet kan være ekstremt musikalsk, ha veldig høy IQ, være uvanlig begavet i for eksempel matematikk eller naturvitenskap, ha en særlig høy språklig intelligens eller ha store kunstnerisk eller sportslig talenter. En allment godtatt definisjon[trenger referanse] på et vidunderbarn er et barn som, i en alder av rundt elleve år, altså normalt før puberteten, har evner på ekspertnivå eller forstår de grunnleggende prinsippene i et fagfelt som vanligvis bare voksne behersker.

Innen sport og idrett regnes vanligvis aldersspekteret for vidunderbarn å være mellom 15 og 20 år.

Internasjonalt er komponisten Wolfgang Amadeus Mozart det best kjente vidunderbarnet i historien. I Norge har blant annet forfatteren Johan Borgen (som skrev noveller som fireåring), sjakktalentet Magnus Carlsen og pianisten Wolfgang Plagge blitt kalt vidunderbarn.

Vidunderbarn i utvalg[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]